Mąka orkiszowa typ 1050 1kg GEISINGEN

Cena: 12,20 zł 12.20
  ( 1 kg = 12,20 zł )
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Typ 1050 jest mąką chlebową. Zalecenia te podane przez producenta poparte są ich wieloletnim doświadczeniem. Biszkopt można oczywiście robić również z mąki typu 1050 – ale nie będzie on wtedy taki lekki. To już kwestia gustu i uznania. Produkt zawiera gluten.

Kraj pochodzenia: Niemcy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

W ciągu ostatnich 100 lat w celu zwiększenia plonów orkisz został zanieczyszczony pszenicą, dlatego specjaliści polecają wyłącznie stare lub nowe, ale „oczyszczone” odmiany orkiszu, czyli takie, w których nie ma żadnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy. Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

Mąka pochodzi z najstarszej odmiany leczniczego orkiszu Oberkulmer Rotkorn, która jest szczególnie polecana dla osób źle tolerujących gluten, gdyż ze wszystkich starych odmian orkiszu zawiera najmniej białka. Mąka zawiera czasem małe ilości domieszek innej odmiany leczniczego orkiszu. Jednak dużym plusem młynów Geisingen jest brak w produktach wtórnych zanieczyszczeń pszenicą, czy innymi zbożami glutenowymi, gdyż mielą one jedynie orkisz leczniczy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl