Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Produkt dnia
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe naleśniki z serem i miętą polej 0
Orkiszowe naleśniki z serem i miętą polej

Mięta polej rzadko rośnie w Polsce, ale można kupić suszoną (KLIK). Przywraca rześkość i energię zmęczonemu ciału, rozluźnia i umożliwia sprawny przepływ płynów. Inne rodzaje mięty - św. Hildegarda poleca również nadwodną i kędzierzawą – podobnie jak mięta polej, mają działanie chłodzące i wspomagają trawienie. Wystarczy 1-3 szczypty dodawać do jedzenia. Świetnie pasuje do ryb i jagnięciny, sosów na bazie jogurtu i białego sera.

Składniki na ciasto: 300g mąki orkiszowej (można użyć razowej), 3 jajka od kur z naturalnego chowu, 1 szklanka (250ml) mleka i 1 szklanka wody (można użyć 2 szklanek roślinnego), szczypta soli bez antyzbrylaczy, masło klarowane do smażenia, na nadzienie: 300g sera białego, 1-2 żółtka, 1 łyżkę suszonej mięty polej (można pokroić pęczek świeżej), cukier trzcinowy do smaku (można użyć daktylowego).

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i mieszamy rózgą tak, aby powstało gęste, płynne ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło (stanie się wtedy aksamitne). 

Składniki na nadzienie wrzucamy do drugiej miski, zgniatamy widelcem, mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy masłem klarowanym (nadmiar zlewamy do miski z ciastem) i smażymy naleśniki obustronnie na złoto. Wychodzi 12 - 14 sztuk.

Kiedy przestygną na ćwiartce każdego z nich rozkładamy trochę nadzienia i składamy na pół i jeszcze raz na pół aż powstaną trójkąty.

Przesmażamy na klarowanym maśle.

 

Z miętowo-serowym nadzieniem możemy też zrobić orkiszowe pierogi lub drożdżówki.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium