Newsletter

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
71,33 zł 65,00 zł
-+
szt.
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 199,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
14,76 zł 13,40 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
68,48 zł 63,00 zł
-+
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA  Data ważności: 7 maja 2023
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA Data ważności: 7 maja 2023
15,14 zł 13,90 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe naleśniki z serem i miętą polej 0
Orkiszowe naleśniki z serem i miętą polej

Mięta polej rzadko rośnie w Polsce, ale można kupić suszoną (KLIK). Przywraca rześkość i energię zmęczonemu ciału, rozluźnia i umożliwia sprawny przepływ płynów. Inne rodzaje mięty - św. Hildegarda poleca również nadwodną i kędzierzawą – podobnie jak mięta polej, mają działanie chłodzące i wspomagają trawienie. Wystarczy 1-3 szczypty dodawać do jedzenia. Świetnie pasuje do ryb i jagnięciny, sosów na bazie jogurtu i białego sera.

Składniki na ciasto: 300g mąki orkiszowej (można użyć razowej), 3 jajka od kur z naturalnego chowu, 1 szklanka (250ml) mleka i 1 szklanka wody (można użyć 2 szklanek roślinnego), szczypta soli bez antyzbrylaczy, masło klarowane do smażenia, na nadzienie: 300g sera białego, 1-2 żółtka, 1 łyżkę suszonej mięty polej (można pokroić pęczek świeżej), cukier trzcinowy do smaku (można użyć daktylowego).

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i mieszamy rózgą tak, aby powstało gęste, płynne ciasto. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło (stanie się wtedy aksamitne). 

Składniki na nadzienie wrzucamy do drugiej miski, zgniatamy widelcem, mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy masłem klarowanym (nadmiar zlewamy do miski z ciastem) i smażymy naleśniki obustronnie na złoto. Wychodzi 12 - 14 sztuk.

Kiedy przestygną na ćwiartce każdego z nich rozkładamy trochę nadzienia i składamy na pół i jeszcze raz na pół aż powstaną trójkąty.

Przesmażamy na klarowanym maśle.

 

Z miętowo-serowym nadzieniem możemy też zrobić orkiszowe pierogi lub drożdżówki.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium