Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Habermusowa kostka 0
Habermusowa kostka

Nie potrafisz przekonać swojej pociechy do zjedzenia owsianki czy orkiszanki? Zrób mu habermusową kostkę - świetnie sprawdza się w szkolnej śniadaniówce. W wersji wykwintnej - z dżemem porzeczkowym i prażonymi płatkami migdałów - wygląda i smakuje jak cisto.

Składniki: 1-2 szklanki ugotowanych płatków orkiszowych, 1 łyżeczka nasion babki płesznik, 1 łyżeczka cynamonu, po szczypcie soli, galgantu i bertramu, 1-2 tarte jabłka , połowa filiżanki płatków orkiszowych, ¼ filiżanki słodkich migdałów (w płatkach lub pokruszonych), opcjonalnie dżem z czarnych porzeczek.

Płatki orkiszowe zalewamy wodą lub mlekiem migdałowym, dodajemy przyprawy (sól, cynamon, galgant, bertram, babka płesznik) i gotujemy aż zmiękną. Ciepłe mieszamy z tartym jabłkiem, rodzynkami, pokruszonymi migdałami i zgniecionym bananem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub kokosowym, wysypujemy płatkami, wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut.

Wystudzone kroimy w kostkę.

 

Wersja wykwintna - możemy posmarować dżemem porzeczkowym i wysypać prażonymi płatkami migdałów. Kostka przypomina wtedy świąteczny mazurek.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium