Newsletter
 
Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
54,00 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Habermusowa kostka 0
Habermusowa kostka

Nie potrafisz przekonać swojej pociechy do zjedzenia owsianki czy orkiszanki? Zrób mu habermusową kostkę - świetnie sprawdza się w szkolnej śniadaniówce. W wersji wykwintnej - z dżemem porzeczkowym i prażonymi płatkami migdałów - wygląda i smakuje jak cisto.

Składniki: 1-2 szklanki ugotowanych płatków orkiszowych, 1 łyżeczka nasion babki płesznik, 1 łyżeczka cynamonu, po szczypcie soli, galgantu i bertramu, 1-2 tarte jabłka , połowa filiżanki płatków orkiszowych, ¼ filiżanki słodkich migdałów (w płatkach lub pokruszonych), opcjonalnie dżem z czarnych porzeczek.

Płatki orkiszowe zalewamy wodą lub mlekiem migdałowym, dodajemy przyprawy (sól, cynamon, galgant, bertram, babka płesznik) i gotujemy aż zmiękną. Ciepłe mieszamy z tartym jabłkiem, rodzynkami, pokruszonymi migdałami i zgniecionym bananem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub kokosowym, wysypujemy płatkami, wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut.

Wystudzone kroimy w kostkę.

 

Wersja wykwintna - możemy posmarować dżemem porzeczkowym i wysypać prażonymi płatkami migdałów. Kostka przypomina wtedy świąteczny mazurek.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium