Nie potrafisz przekonać swojej pociechy do zjedzenia owsianki czy orkiszanki? Zrób mu habermusową kostkę - świetnie sprawdza się w szkolnej śniadaniówce. W wersji wykwintnej - z dżemem porzeczkowym i prażonymi płatkami migdałów - wygląda i smakuje jak cisto.
Składniki: 1-2 szklanki ugotowanych płatków orkiszowych, 1 łyżeczka nasion babki płesznik, 1 łyżeczka cynamonu, po szczypcie soli, galgantu i bertramu, 1-2 tarte jabłka , połowa filiżanki płatków orkiszowych, ¼ filiżanki słodkich migdałów (w płatkach lub pokruszonych), opcjonalnie dżem z czarnych porzeczek.
Płatki orkiszowe zalewamy wodą lub mlekiem migdałowym, dodajemy przyprawy (sól, cynamon, galgant, bertram, babka płesznik) i gotujemy aż zmiękną. Ciepłe mieszamy z tartym jabłkiem, rodzynkami, pokruszonymi migdałami i zgniecionym bananem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym lub kokosowym, wysypujemy płatkami, wykładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut.
Wystudzone kroimy w kostkę.
Wersja wykwintna - możemy posmarować dżemem porzeczkowym i wysypać prażonymi płatkami migdałów. Kostka przypomina wtedy świąteczny mazurek.