Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Placki św. Hildegardy na mocne serce 0
Placki św. Hildegardy na mocne serce

„Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kumin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane (kozieradka, 1/3 tej ilości białego pieprzu i 2 razy tyle kuminu co kozieradki), wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły” – św. Hildegarda z Bingen. Leczniczy orkisz oraz dynia „dobra dla chorych i zdrowych” wraz z przeciwzapalną kurkumą i mamy jedzenie na wzmocnienie (serca).

Składniki: 1 szklanka płatków orkiszowych grubych, 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 jajka od kur z naturalnego chowu (białka i żółtka osobno), 100ml wody, 1 szklanka startej dyni, pół szklanki pestek dyni, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka kozieradki, 1/3 łyżeczki białego pieprzu, masło klarowane do smażenia.

Oddzielamy białka od żółtek. 

Żółtka mieszamy z wodą, płatkami i mąką na jednolitą masę, zostawiamy kwadrans do napęcznienia.

Dynię obieramy, ścieramy na tarce.

Białka ubijamy na sztywno.

Do masy z płatkami wrzucamy dodatki (przyprawy, pestki,tartą dynię), mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na sałacie z orkiszem (KLIK po przepis) lub z jajkiem po benedyktyńsku (KLIK po przepis).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium