„Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kumin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane (kozieradka, 1/3 tej ilości białego pieprzu i 2 razy tyle kuminu co kozieradki), wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły” – św. Hildegarda z Bingen. Leczniczy orkisz oraz dynia „dobra dla chorych i zdrowych” wraz z przeciwzapalną kurkumą i mamy jedzenie na wzmocnienie (serca).
Składniki: 1 szklanka płatków orkiszowych grubych, 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 jajka od kur z naturalnego chowu (białka i żółtka osobno), 100ml wody, 1 szklanka startej dyni, pół szklanki pestek dyni, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka kozieradki, 1/3 łyżeczki białego pieprzu, masło klarowane do smażenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka mieszamy z wodą, płatkami i mąką na jednolitą masę, zostawiamy kwadrans do napęcznienia.
Dynię obieramy, ścieramy na tarce.
Białka ubijamy na sztywno.
Do masy z płatkami wrzucamy dodatki (przyprawy, pestki,tartą dynię), mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na sałacie z orkiszem (KLIK po przepis) lub z jajkiem po benedyktyńsku (KLIK po przepis).