Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Placki św. Hildegardy na mocne serce 0
Placki św. Hildegardy na mocne serce

„Kozieradka wzmacnia serce człowieka dzięki swemu dobremu chłodowi, biały pieprz rozgrzewa je, kumin usuwa znajdujący się wokół niego żar i tak je leczy. Gdy te wszystkie składniki są w ten sposób zmieszane (kozieradka, 1/3 tej ilości białego pieprzu i 2 razy tyle kuminu co kozieradki), wówczas serce człowieka znów odzyskuje swoje siły” – św. Hildegarda z Bingen. Leczniczy orkisz oraz dynia „dobra dla chorych i zdrowych” wraz z przeciwzapalną kurkumą i mamy jedzenie na wzmocnienie (serca).

Składniki: 1 szklanka płatków orkiszowych grubych, 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 jajka od kur z naturalnego chowu (białka i żółtka osobno), 100ml wody, 1 szklanka startej dyni, pół szklanki pestek dyni, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka kozieradki, 1/3 łyżeczki białego pieprzu, masło klarowane do smażenia.

Oddzielamy białka od żółtek. 

Żółtka mieszamy z wodą, płatkami i mąką na jednolitą masę, zostawiamy kwadrans do napęcznienia.

Dynię obieramy, ścieramy na tarce.

Białka ubijamy na sztywno.

Do masy z płatkami wrzucamy dodatki (przyprawy, pestki,tartą dynię), mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na sałacie z orkiszem (KLIK po przepis) lub z jajkiem po benedyktyńsku (KLIK po przepis).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium