Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak ugotować i z czym podać jajko po benedyktyńsku? 2
Jak ugotować i z czym podać jajko po benedyktyńsku?

Św. Hildegarda była benedyktynką, przeoryszą zakonną, jakże więc mogłoby zabraknąć w naszym menu jajka po benedyktyńsku? (możecie też spotkać określenie jajko w koszulce)

Zagotuj wodę, najlepiej w rondelku

Zbyt głęboki garnek utrudnia doglądanie i wyławianie jajka.

Jajko wbij do miseczki lub filiżanki

Każde do osobnej. To bardzo ułatwia przygotowanie jajka w koszulce.

Do wody dodaj 1 łyżkę jasnego octu winnego

Dzięki temu podczas gotowania białka łatwiej się zetną, a jajka zachowają kształt bliski okrągłemu.

Gdy woda zacznie lekko wrzeć zakręć łyżką wirek i zsuń do niego jajko

Tuż przy powierzchni wody przechyl miseczkę i poczekaj aż spłynie po ściance do wody.

Po 3 – 4 minutach wyjmuj jajko łyżką cedzakową

Jeśli chcesz lekko ścięte – wystarczą 3 minuty, jeśli żółtko ma być na półtwardo – 4 minuty.

Podawaj natychmiast

Na sałacie winegret (również z orkiszem – KLIK po przepis) lub na krótko przesmażonej rukwi wodnej czy pokrzywie, na kotlecikach warzywnych (KLIK po przepis), na kanapce z zakwasowym chlebem orkiszowym (KLIK po przepis).

Spójrzcie jak gotujemy jajko po benedyktyńsku - KLIK

Komentarze do wpisu (2)

23 marca 2018

Dobre zdjęcie:)

13 kwietnia 2018

Dziękuję pani Mario:-)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium