Św. Hildegarda była benedyktynką, przeoryszą zakonną, jakże więc mogłoby zabraknąć w naszym menu jajka po benedyktyńsku? (możecie też spotkać określenie jajko w koszulce)
Zagotuj wodę, najlepiej w rondelku
Zbyt głęboki garnek utrudnia doglądanie i wyławianie jajka.
Jajko wbij do miseczki lub filiżanki
Każde do osobnej. To bardzo ułatwia przygotowanie jajka w koszulce.
Do wody dodaj 1 łyżkę jasnego octu winnego
Dzięki temu podczas gotowania białka łatwiej się zetną, a jajka zachowają kształt bliski okrągłemu.
Gdy woda zacznie lekko wrzeć zakręć łyżką wirek i zsuń do niego jajko
Tuż przy powierzchni wody przechyl miseczkę i poczekaj aż spłynie po ściance do wody.
Po 3 – 4 minutach wyjmuj jajko łyżką cedzakową
Jeśli chcesz lekko ścięte – wystarczą 3 minuty, jeśli żółtko ma być na półtwardo – 4 minuty.
Podawaj natychmiast
Na sałacie winegret (również z orkiszem – KLIK po przepis) lub na krótko przesmażonej rukwi wodnej czy pokrzywie, na kotlecikach warzywnych (KLIK po przepis), na kanapce z zakwasowym chlebem orkiszowym (KLIK po przepis).
Spójrzcie jak gotujemy jajko po benedyktyńsku - KLIK
Maria Oleszczuk
Dobre zdjęcie:)
Monika Walczak
Dziękuję pani Mario:-)