Opis
Choć często nazywany "kaszą", kuskus w rzeczywistości powstaje z mąki orkiszowej, a nie z całych ziaren zbóż. Dlatego jego skład jest bliższy makaronowi niż tradycyjnym kaszom, takim jak gryczana czy jęczmienna.
Kuskus przygotowuje się znacznie szybciej niż pełnoziarniste kasze, ale zawiera też mniej błonnika i składników mineralnych. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza jeśli zależy Ci na wyborze produktów jak najmniej przetworzonych.
Z drugiej strony, kuskus zawiera więcej białka niż ryż i kasza manna, a dodatkowo stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki delikatnej strukturze i neutralnemu smakowi doskonale sprawdza się jako osobny dodatek do dań, nadzienie do warzyw lub baza do potraw z patelni.
Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn*.
Produkt zawiera gluten.
*z kontrolowanych upraw ekologicznych (Certyfikat DE-ÖKO-001)
Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100g:
Energia - 1454kJ/343kcal
Tłuszcz - 3,08g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,69g
Węglowodany - 64,3g
-w tym cukier - 1g
Błonnik - 8,19g
Białko - 14,5g
Sól - 0g
Sposób przygotowania: zalać suchy kuskus gorącą wodą, przykryć i odczekać kilka minut, aż ziarna wchłoną wodę i zwiększą swoją objętość.
Przykładowy przepis: Dynia pieczona z marchwią i kuskusem
Kraj pochodzenia: Niemcy
Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok. 202, 01-242 Warszawa
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (4)
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Magdalena
Idealne na szybkie i zdrowe danie, polecam, w smaku pyszne
Joanna
Kuskus orkiszowy przyrządza się błyskawicznie i jest smaczny i przede wszystkim zdrowy. Ja dodaje do kuskusa masło i można tak jeść samo lub w połączeniu z warzywami. Polecam.
Marcin
Zastanawiałem się jak będzie smakował kuskus orkiszowy i po wypróbowaniu mogę polecić. Zajadają się nim wszyscy domownicy. Jedyna wada to że szybko się kończy ;)
Jolanta Oknińska
Świetna opcja na post :) jako uzupełnienie sałatek...do wszelkich sosów i sałatek ;) polecam
Kuskus orkiszowy BIO 500g Geisingen
towar niedostępny
Buy this products now - pay for it in 30 days