Osoby na diecie bezglutenowej kuskus mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa). Jest ona botanicznie spokrewniona ze szpinakiem i boćwiną - roślinami wysoko cenionymi przez św. Hildegardę. Z tego powodu używamy jej w hildegardiańskiej kuchni mimo, że sama Mniszka jej nie znała.
Składniki na garam masalę (wg św. Hildegardy): 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 5 łyżek kolendry, 2 łyżki kminu rzymskiego, 8 torebek nasiennych kardamonu, 5 goździków, 1 łyżka czarnego pieprzu, 2 łyżeczki anyżku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka zmielonego cynamonu, 2 listki laurowe.
Przyprawy mielimy w elektrycznym młynku do kawy, dobrze mieszamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Tą przyprawą możemy również aromatyzować pieczone warzywa korzeniowe.
Składniki na danie: pół szklanki orkiszowego kuskusu lub kaszy quinoa, 300g dyni, 300g marchewki, 3 łyżki oleju, przyprawa św. Hildegardy, sól i pieprz do smaku.
Dynię i marchew obieramy, kroimy w kostkę (marchew można w krążki), skrapiamy olejem, obsypujemy przyprawami i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 15-20 minut.
Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 centymetr powyżej ziarenek i zaparzamy pod przykryciem 5-6 minut. Kaszę quinoa płuczemy na sicie i gotujemy 25 minut (na jedną miarkę kaszy dajemy dwie miarki wody). Solimy pod koniec gotowania.
Natkę myjemy i siekamy. Zamiast pietruszki możemy użyć natkę marchewki - ma silne działanie antyseptyczne i oczyszczające krew.
Łączymy kuskus z dynią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem możemy posypać orzechami włoskimi i żurawiną lub natką pietruszki.
Kuskus nie jest kaszą, bliżej mu raczej do orkiszowych makaronów. Jest bardzo lubiany przez dzieci, więc zapraszamy po zakup. A może macie ochotę spróbować również kawy orkiszowej?