Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dynia pieczona z marchwią i orkiszowym kuskusem 0
Dynia pieczona z marchwią i orkiszowym kuskusem

Osoby na diecie bezglutenowej kuskus mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa). Jest ona botanicznie spokrewniona ze szpinakiem i boćwiną - roślinami wysoko cenionymi przez św. Hildegardę. Z tego powodu używamy jej w hildegardiańskiej kuchni mimo, że sama Mniszka jej nie znała.
Składniki na garam masalę (wg św. Hildegardy): 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 5 łyżek kolendry, 2 łyżki kminu rzymskiego, 8 torebek nasiennych kardamonu, 5 goździków, 1 łyżka czarnego pieprzu, 2 łyżeczki anyżku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka zmielonego cynamonu, 2 listki laurowe.

Przyprawy mielimy w elektrycznym młynku do kawy, dobrze mieszamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Tą przyprawą możemy również aromatyzować pieczone warzywa korzeniowe.

 


Składniki na danie: pół szklanki orkiszowego kuskusu lub kaszy quinoa, 300g dyni, 300g marchewki, 3 łyżki oleju, przyprawa św. Hildegardy, sól i pieprz do smaku.
Dynię i marchew obieramy, kroimy w kostkę (marchew można w krążki), skrapiamy olejem, obsypujemy przyprawami i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 15-20 minut.

Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 centymetr powyżej ziarenek i zaparzamy pod przykryciem 5-6 minut. Kaszę quinoa płuczemy na sicie i gotujemy 25 minut (na jedną miarkę kaszy dajemy dwie miarki wody). Solimy pod koniec gotowania.

Natkę myjemy i siekamy. Zamiast pietruszki możemy użyć natkę marchewki - ma silne działanie antyseptyczne i oczyszczające krew.

Łączymy kuskus z dynią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem możemy posypać orzechami włoskimi i żurawiną lub natką pietruszki.


Kuskus nie jest kaszą, bliżej mu raczej do orkiszowych makaronów. Jest bardzo lubiany przez dzieci, więc zapraszamy po zakup. A może macie ochotę spróbować również kawy orkiszowej?

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium