Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dynia pieczona z marchwią i orkiszowym kuskusem 0
Dynia pieczona z marchwią i orkiszowym kuskusem

Osoby na diecie bezglutenowej kuskus mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa). Jest ona botanicznie spokrewniona ze szpinakiem i boćwiną - roślinami wysoko cenionymi przez św. Hildegardę. Z tego powodu używamy jej w hildegardiańskiej kuchni mimo, że sama Mniszka jej nie znała.
Składniki na garam masalę (wg św. Hildegardy): 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 5 łyżek kolendry, 2 łyżki kminu rzymskiego, 8 torebek nasiennych kardamonu, 5 goździków, 1 łyżka czarnego pieprzu, 2 łyżeczki anyżku, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka zmielonego cynamonu, 2 listki laurowe.

Przyprawy mielimy w elektrycznym młynku do kawy, dobrze mieszamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Tą przyprawą możemy również aromatyzować pieczone warzywa korzeniowe.

 


Składniki na danie: pół szklanki orkiszowego kuskusu lub kaszy quinoa, 300g dyni, 300g marchewki, 3 łyżki oleju, przyprawa św. Hildegardy, sól i pieprz do smaku.
Dynię i marchew obieramy, kroimy w kostkę (marchew można w krążki), skrapiamy olejem, obsypujemy przyprawami i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 15-20 minut.

Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 centymetr powyżej ziarenek i zaparzamy pod przykryciem 5-6 minut. Kaszę quinoa płuczemy na sicie i gotujemy 25 minut (na jedną miarkę kaszy dajemy dwie miarki wody). Solimy pod koniec gotowania.

Natkę myjemy i siekamy. Zamiast pietruszki możemy użyć natkę marchewki - ma silne działanie antyseptyczne i oczyszczające krew.

Łączymy kuskus z dynią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem możemy posypać orzechami włoskimi i żurawiną lub natką pietruszki.


Kuskus nie jest kaszą, bliżej mu raczej do orkiszowych makaronów. Jest bardzo lubiany przez dzieci, więc zapraszamy po zakup. A może macie ochotę spróbować również kawy orkiszowej?

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium