
Coś fajnego dla rozgrzanego upałem i Mundialem towarzystwa: bezalkoholowe arbuzowe mojito! Świetnie smakuje, a za sprawą mięty dobrze chłodzi. Przekonaj się sam :-)
Składniki:
- dojrzały arbuz,
- syrop miętowy (woda, cukier trzcinowy, świeże listki mięty),
- woda mineralna gazowana.
Syrop miętowy robimy rozpuszczając cukier we wrzątku. Dodajemy przepłukane i osuszone liście mięty, koniecznie porwane, by uwolnić olejek eteryczny i odstawiamy aż syrop nabierze przyjemnego miętowego smaku, przecedzamy i studzimy. Jeśli chcemy całkowicie zrezygnować z cukru – robimy napar.
Arbuza kroimy w plastry, wyjmujemy pestki i miksujemy.
Do szklanki wlewamy wodę mineralną, zmiksowanego arbuza i 1-2 łyżki syropu miętowego, mieszamy. Można odrobinę rozcieńczyć wodą mineralną. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. To jest pyszne!