Sklep Hildegarda

Promocje
TAK RODZINIE NR 4/2018  MAGAZYN KATOLICKI
TAK RODZINIE NR 4/2018 MAGAZYN KATOLICKI
5,30 zł 1,90 zł
szt.
TAK RODZINIE NR 3/2018  MAGAZYN KATOLICKI
TAK RODZINIE NR 3/2018 MAGAZYN KATOLICKI
5,30 zł 1,90 zł
szt.
Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g
Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g
37,90 zł 19,90 zł
szt.
TAK RODZINIE NR 2/2018  MAGAZYN KATOLICKI
TAK RODZINIE NR 2/2018 MAGAZYN KATOLICKI
5,30 zł 1,90 zł
szt.
BUKWICA ZWYCZAJNA 250g
BUKWICA ZWYCZAJNA 250g
69,90 zł 55,90 zł
szt.
KREM Z WYCIĄGIEM Z LIŚCI MORWY 50ml
KREM Z WYCIĄGIEM Z LIŚCI MORWY 50ml
89,00 zł 87,00 zł
szt.
TAK RODZINIE NR 1/2018  MAGAZYN KATOLICKI
TAK RODZINIE NR 1/2018 MAGAZYN KATOLICKI
5,30 zł 1,90 zł
szt.
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
51,00 zł 45,00 zł
szt.
fin VitaK2+D3tabs 60 tabl.
fin VitaK2+D3tabs 60 tabl.
140,00 zł 110,00 zł
szt.
TAK RODZINIE NR 5/2018  MAGAZYN KATOLICKI
TAK RODZINIE NR 5/2018 MAGAZYN KATOLICKI
5,30 zł 1,90 zł
szt.
Produkt dnia
Spirdie Tabs
Spirdie Tabs
140,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ciasto retro z konfiturą z derenia 0
Ciasto retro z konfiturą z derenia

Z razowej mąki orkiszowej i dereniowej konfitury św. Hildegardy. Wygląda i smakuje świetnie.

Składniki: 4 jajka od kur z naturalnego chowu (białka i żółtka oddzielnie), 500g razowej mąki orkiszowej (można dać 400 razowej i 100 białej lub w dowolnych proporcjach), 250g masła, 3-4 łyżki cukru pudru do piany z białek, 2 czubate łyżki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 2 łyżki kwaśnej śmietany, słoik powideł z derenia (klik)


Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, starte na tarce masło, śmietanę i 2 żółtka (pozostałe nie będą potrzebne, ale można z nich zrobić jajko z kuminem – klik po przepis) . Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. 

Formujemy go w wałek i chowamy do zamrażalnika, żeby stężało (na około 20-30 minut, w lodówce na godzinę).

Rozgrzewamy piekarnik. Formę smarujemy masłem, na tarce ścieramy do niej połowę ciasta, równomiernie rozkładamy. Na wierzch rozsmarowujemy powidła. Następnie znów ścieramy ciasto, aby pokryło powidła. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodając cukier (3-4 łyżki). Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy ubitą pianę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.

Przypomina nieco szarlotkę albo pleśniak a smak retro-konfitur dodaje mu sznytu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl