Promocje
fin Fortesatabs
fin Fortesatabs
121,00 zł 78,00 zł
szt.
MUSLI ORKISZOWE CHRUPKIE 500g
MUSLI ORKISZOWE CHRUPKIE 500g
20,50 zł 15,50 zł
szt.
GORYCZKA KORZEŃ MIELONY 50g
GORYCZKA KORZEŃ MIELONY 50g
32,50 zł 25,50 zł
szt.
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
24,90 zł 21,90 zł
szt.
ZUPA POSTNA PIKANTNA 400g
ZUPA POSTNA PIKANTNA 400g
49,00 zł 25,00 zł
szt.
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
24,00 zł 15,00 zł
szt.
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
51,00 zł 45,00 zł
szt.
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
38,90 zł 29,90 zł
szt.
fin Detoxitabs 40 tabl.
fin Detoxitabs 40 tabl.
168,00 zł 89,00 zł
szt.
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,90 zł
szt.
Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g
Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g
37,90 zł 19,90 zł
szt.
Produkt dnia
Spirdie Tabs
Spirdie Tabs
140,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ciasto retro z konfiturą z derenia 0
Ciasto retro z konfiturą z derenia

Z razowej mąki orkiszowej i dereniowej konfitury św. Hildegardy. Wygląda i smakuje świetnie.

Składniki: 4 jajka od kur z naturalnego chowu (białka i żółtka oddzielnie), 500g razowej mąki orkiszowej (można dać 400 razowej i 100 białej lub w dowolnych proporcjach), 250g masła, 3-4 łyżki cukru pudru do piany z białek, 2 czubate łyżki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 2 łyżki kwaśnej śmietany, słoik powideł z derenia (klik)


Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, starte na tarce masło, śmietanę i 2 żółtka (pozostałe nie będą potrzebne, ale można z nich zrobić jajko z kuminem – klik po przepis) . Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. 

Formujemy go w wałek i chowamy do zamrażalnika, żeby stężało (na około 20-30 minut, w lodówce na godzinę).

Rozgrzewamy piekarnik. Formę smarujemy masłem, na tarce ścieramy do niej połowę ciasta, równomiernie rozkładamy. Na wierzch rozsmarowujemy powidła. Następnie znów ścieramy ciasto, aby pokryło powidła. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodając cukier (3-4 łyżki). Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy ubitą pianę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.

Przypomina nieco szarlotkę albo pleśniak a smak retro-konfitur dodaje mu sznytu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl