Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
Produkt dnia
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ciasto retro z konfiturą z derenia 0
Ciasto retro z konfiturą z derenia

Z razowej mąki orkiszowej i dereniowej konfitury św. Hildegardy. Wygląda i smakuje świetnie.

Składniki: 4 jajka od kur z naturalnego chowu (białka i żółtka oddzielnie), 500g razowej mąki orkiszowej (można dać 400 razowej i 100 białej lub w dowolnych proporcjach), 250g masła, 3-4 łyżki cukru pudru do piany z białek, 2 czubate łyżki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 2 łyżki kwaśnej śmietany, słoik powideł z derenia (klik)


Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, starte na tarce masło, śmietanę i 2 żółtka (pozostałe nie będą potrzebne, ale można z nich zrobić jajko z kuminem – klik po przepis) . Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. 

Formujemy go w wałek i chowamy do zamrażalnika, żeby stężało (na około 20-30 minut, w lodówce na godzinę).

Rozgrzewamy piekarnik. Formę smarujemy masłem, na tarce ścieramy do niej połowę ciasta, równomiernie rozkładamy. Na wierzch rozsmarowujemy powidła. Następnie znów ścieramy ciasto, aby pokryło powidła. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodając cukier (3-4 łyżki). Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy ubitą pianę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy jeszcze 20 minut w 180 stopniach.

Przypomina nieco szarlotkę albo pleśniak a smak retro-konfitur dodaje mu sznytu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl