Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 115,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Produkt dnia
Zestaw do badania witaminy D
Zestaw do badania witaminy D
120,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Czym zastąpić jajko w diecie św. Hildegardy? 0
Czym zastąpić jajko w diecie św. Hildegardy?

Z uwagi na rosnącą rzeszę alergików i osób na diecie wegańskiej, chcieliśmy pokazać, że jest kilka fajnych zamienników jajek, na które z powodzeniem przystałaby Święta z Bingen. Podajemy w kolejności od najmilszej do nieznanej Hildegardzie.

Aquafaba

Niech Was nie zrazi dziwna nazwa (nomen omen zlepek dwóch łacińskich słów aqua - woda i faba – fasola), chodzi o wodę z gotowania ciecierzycy, która zachowuje się jak białko i można ją ubić na sztywną pianę, robiąc wegańskie bezy lub majonez. Odpowiednią ilość piany z białek zastępujemy pianą z aquafaby.

Babka płesznik żółta - klik

Moczona w gorącej wodzie śluzowacieje, musicie jednak najpierw ją zmielić pulsacyjnie w młynku do kawy i ewentualnie odsiać łupinki. Potem wystarczy 1 łyżkę mielonych nasion namoczyć w 3 łyżkach gorącej wody, by pojawił się ciągnący płyn, który - po wystudzeniu - z powodzeniem może zastąpić 1 jajko. Całe ziarna babki płesznik też ześluzowacieją, ale nie da się ich oddzielić, więc jeśli wyczuwalne ziarna nie będą przeszkodą, możecie zrezygnować z mielenia. Czarne nasiona babki płesznik są twardsze i bardzo trudno je zmielić.

Mus pigwowy lub jabłkowy - klik

Za sprawą pektyny wiąże suche składniki, wystarczy pół szklanki w zamian za 1 jajko, więc dobrze jest mieć w domu kilka słoiczków takiego deseru (obrane i starte owoce prażymy na małym ogniu bez użycia wody aż się rozlecą na mus a sok częściowo odparuje). Dużo pektyny zawiera również czarna porzeczka, jednak ona koloryzuje potrawę, pigwa jest kwaskowata, zaś jabłko neutralnie słodkie – wybierajcie i testujcie. Pektyną jabłkową możecie też w naturalny sposób zagęszczać przetwory.

Dojrzały banan

Co prawda o bananach Hildegarda nie pisała, ale to jeden z najbardziej dostępnych zamienników, więc trudno się nie pokusić. Puree z połówki dojrzałego banana do dań słodkich z powodzeniem zastępuje 1 jajko. Jeśli ma to umożliwić skorzystanie z dobrodziejstw polecanych przez Hildegardę mąki kasztanowej czy orkiszowej, nie wahajcie się.

Agar

Również nieznany Hildegardzie, jednak przeniknął do Jej kuchni w zastępstwie żelatyny wieprzowej (nie polecanej i wymagającej intensywnego chłodzenia). Jeśli 1 łyżkę agaru rozpuścicie w 1 łyżce gorącej wody, również otrzymacie zamiennik 1 jajka.

 

Smak jajka w daniach słonych uzyskamy dzięki dodaniu „czarnej soli”, która ma ów jajeczny posmak zaś jajeczny kolor daje nam szczypta kurkumy. W naszym sklepie możecie zakupić gotowe makarony bez jaj – KLIK.

 


Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium