Z uwagi na rosnącą rzeszę alergików i osób na diecie wegańskiej, chcieliśmy pokazać, że jest kilka fajnych zamienników jajek, na które z powodzeniem przystałaby Święta z Bingen. Podajemy w kolejności od najmilszej do nieznanej Hildegardzie.
Aquafaba
Niech Was nie zrazi dziwna nazwa (nomen omen zlepek dwóch łacińskich słów aqua - woda i faba – fasola), chodzi o wodę z gotowania ciecierzycy, która zachowuje się jak białko i można ją ubić na sztywną pianę, robiąc wegańskie bezy lub majonez. Odpowiednią ilość piany z białek zastępujemy pianą z aquafaby.
Babka płesznik żółta - klik
Moczona w gorącej wodzie śluzowacieje, musicie jednak najpierw ją zmielić pulsacyjnie w młynku do kawy i ewentualnie odsiać łupinki. Potem wystarczy 1 łyżkę mielonych nasion namoczyć w 3 łyżkach gorącej wody, by pojawił się ciągnący płyn, który - po wystudzeniu - z powodzeniem może zastąpić 1 jajko. Całe ziarna babki płesznik też ześluzowacieją, ale nie da się ich oddzielić, więc jeśli wyczuwalne ziarna nie będą przeszkodą, możecie zrezygnować z mielenia. Czarne nasiona babki płesznik są twardsze i bardzo trudno je zmielić.
Mus pigwowy lub jabłkowy - klik
Za sprawą pektyny wiąże suche składniki, wystarczy pół szklanki w zamian za 1 jajko, więc dobrze jest mieć w domu kilka słoiczków takiego deseru (obrane i starte owoce prażymy na małym ogniu bez użycia wody aż się rozlecą na mus a sok częściowo odparuje). Dużo pektyny zawiera również czarna porzeczka, jednak ona koloryzuje potrawę, pigwa jest kwaskowata, zaś jabłko neutralnie słodkie – wybierajcie i testujcie. Pektyną jabłkową możecie też w naturalny sposób zagęszczać przetwory.
Dojrzały banan
Co prawda o bananach Hildegarda nie pisała, ale to jeden z najbardziej dostępnych zamienników, więc trudno się nie pokusić. Puree z połówki dojrzałego banana do dań słodkich z powodzeniem zastępuje 1 jajko. Jeśli ma to umożliwić skorzystanie z dobrodziejstw polecanych przez Hildegardę mąki kasztanowej czy orkiszowej, nie wahajcie się.
Agar
Również nieznany Hildegardzie, jednak przeniknął do Jej kuchni w zastępstwie żelatyny wieprzowej (nie polecanej i wymagającej intensywnego chłodzenia). Jeśli 1 łyżkę agaru rozpuścicie w 1 łyżce gorącej wody, również otrzymacie zamiennik 1 jajka.
Smak jajka w daniach słonych uzyskamy dzięki dodaniu „czarnej soli”, która ma ów jajeczny posmak zaś jajeczny kolor daje nam szczypta kurkumy. W naszym sklepie możecie zakupić gotowe makarony bez jaj – KLIK.