Proste, bez gotowania, wege. Energetyczne, więc dobrze je zabrać do szkoły albo pracy jako zdrową przekąskę.
Składniki:
- 200g mąki migdałowej,
- 4 łyżki mleka (dla alergików kozie lub migdałowe),
- 3 łyżki jasnego, odszumowanego miodu lub syropu orkiszowego,
- 12 słodkich migdałów (bez skórki),
- kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia.
Mąkę, mleko i miód łączymy w jednolita masę. Łyżką nabieramy porcję. Do środka wkładamy migdał i zlepiamy. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulkę, a następnie obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.
Rada: Zamiast wiórek kokosowych do obtoczenia można użyć pokruszonych płatków lub mąki z kasztanów jadalnych. Św. Hildegarda kokosa nie znała, ale o kasztanach wypowiadała się w samych superlatywach. Rozważcie więc tę zamianę.