Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
89,00 zł 62,14 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Produkt dnia
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
MĄKA KASZTANOWA 500g SAGI SRL
MĄKA KASZTANOWA 500g SAGI SRL
21,90 zł
szt.
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Frytki z cukinii 0
Frytki z cukinii

Prosta, smaczna i zdrowa przekąska, do chrupania na świeżym powietrzu. Zachęcam do rozważnego komponowania dodatków pod kątem właściwości leczniczych. W przepisie zestaw uwzględniający upały.


Składniki:

  • 3-4 młode cukinie (lub ile potrzeba),
  • sól,
  • pieprz kubeba,
  • bertram,
  • galgant,
  • babka płesznik,
  • wyłuskane nasiona konopne,
  • świeży tymianek lub rozmaryn,
  • olej słonecznikowy lub konopny. 


Na dip:

  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła św. Hildegardy do sałatek,
  • do dekoracji świeży tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, szałwia, natka pietruszki (do wyboru).

Cukinie myjemy i osuszamy, tniemy na pół a potem na paski i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (można w żaroodpornym szklanym naczyniu). Posypujemy przyprawami, dodatkami i skrapiamy olejem. Pieczemy
w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia (już kwadrans cukinii wystarczy, chyba że wolicie bardziej spieczone).

Składniki na dip mieszamy w miseczce, doprawiając do smaku. Polecam zioła św. Hildegardy do sałatek, raz spróbowaliśmy i wygodne opakowanie zamieszkało
w naszej kuchennej szafce na stałe. Ma fajny czosnkowy smak
i piękny ziołowy aromat. Idealnie komponuje się zarówno ze śmietaną, jak
i z dressingami octowo-olejowymi (do sałat).

 

PS Podobne frytki można zrobić z batatów, marchwi, pietruszki, ale to zestaw jesienny. W upał o wiele lepiej sprawdzają się cukinie, które można od razu podpiec z pokruszoną kozią fetą lub po upieczeniu rozłożyć na niej wiórki parmezanu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium