Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Frytki z cukinii 0
Frytki z cukinii

Prosta, smaczna i zdrowa przekąska, do chrupania na świeżym powietrzu. Zachęcam do rozważnego komponowania dodatków pod kątem właściwości leczniczych. W przepisie zestaw uwzględniający upały.


Składniki:

  • 3-4 młode cukinie (lub ile potrzeba),
  • sól,
  • pieprz kubeba,
  • bertram,
  • galgant,
  • babka płesznik,
  • wyłuskane nasiona konopne,
  • świeży tymianek lub rozmaryn,
  • olej słonecznikowy lub konopny. 


Na dip:

  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła św. Hildegardy do sałatek,
  • do dekoracji świeży tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, szałwia, natka pietruszki (do wyboru).

Cukinie myjemy i osuszamy, tniemy na pół a potem na paski i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (można w żaroodpornym szklanym naczyniu). Posypujemy przyprawami, dodatkami i skrapiamy olejem. Pieczemy
w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia (już kwadrans cukinii wystarczy, chyba że wolicie bardziej spieczone).

Składniki na dip mieszamy w miseczce, doprawiając do smaku. Polecam zioła św. Hildegardy do sałatek, raz spróbowaliśmy i wygodne opakowanie zamieszkało
w naszej kuchennej szafce na stałe. Ma fajny czosnkowy smak
i piękny ziołowy aromat. Idealnie komponuje się zarówno ze śmietaną, jak
i z dressingami octowo-olejowymi (do sałat).

 

PS Podobne frytki można zrobić z batatów, marchwi, pietruszki, ale to zestaw jesienny. W upał o wiele lepiej sprawdzają się cukinie, które można od razu podpiec z pokruszoną kozią fetą lub po upieczeniu rozłożyć na niej wiórki parmezanu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium