Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Produkt dnia
Zestaw do badania witaminy D
Zestaw do badania witaminy D
120,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Frytki z cukinii 0
Frytki z cukinii

Prosta, smaczna i zdrowa przekąska, do chrupania na świeżym powietrzu. Zachęcam do rozważnego komponowania dodatków pod kątem właściwości leczniczych. W przepisie zestaw uwzględniający upały.


Składniki:

  • 3-4 młode cukinie (lub ile potrzeba),
  • sól,
  • pieprz kubeba,
  • bertram,
  • galgant,
  • babka płesznik,
  • wyłuskane nasiona konopne,
  • świeży tymianek lub rozmaryn,
  • olej słonecznikowy lub konopny. 


Na dip:

  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zioła św. Hildegardy do sałatek,
  • do dekoracji świeży tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, szałwia, natka pietruszki (do wyboru).

Cukinie myjemy i osuszamy, tniemy na pół a potem na paski i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (można w żaroodpornym szklanym naczyniu). Posypujemy przyprawami, dodatkami i skrapiamy olejem. Pieczemy
w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia (już kwadrans cukinii wystarczy, chyba że wolicie bardziej spieczone).

Składniki na dip mieszamy w miseczce, doprawiając do smaku. Polecam zioła św. Hildegardy do sałatek, raz spróbowaliśmy i wygodne opakowanie zamieszkało
w naszej kuchennej szafce na stałe. Ma fajny czosnkowy smak
i piękny ziołowy aromat. Idealnie komponuje się zarówno ze śmietaną, jak
i z dressingami octowo-olejowymi (do sałat).

 

PS Podobne frytki można zrobić z batatów, marchwi, pietruszki, ale to zestaw jesienny. W upał o wiele lepiej sprawdzają się cukinie, które można od razu podpiec z pokruszoną kozią fetą lub po upieczeniu rozłożyć na niej wiórki parmezanu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium