Kompoty z jabłek, ziołowe herbatki i napary – to jest to! W tym rozdaniu rządzi jednak pieprz kubeba, który „rozweseli i sprawi, że nasz umysł będzie jasny a wiedza wyraźna” – jak zapewnia nas św. Hildegarda.
Jest szczególnie polecany osobom intensywnie pracującym umysłowo oraz kobietom w okresie klimakterium. Wraz z kolendrą, cytryną i rozmarynem smakuje wybornie – musicie spróbować.
Składniki:
-
kilka gałązek świeżego rozmarynu,
-
kilka plasterków niewoskowanej cytryny,
-
ziarenka pieprzu kubeba,
-
nasiona kolendry,
-
ewentualnie miód albo słód orkiszowy.
Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku do parzenia herbaty, zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5 minut. Pijemy dobrze ciepłe.
Rada: Równie efektowny i smaczny napar można zrobić z melisy i jabłek (mogą być suszone) z nasionami kopru włoskiego.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.