Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Napoje roślinne zamiast mleka w diecie św. Hildegardy 0
Napoje roślinne zamiast mleka w diecie św. Hildegardy

Mleko nie jest aż tak zdrowe, jak dawniej sądzono i trudno jest dostać to prawdziwe, niezmienione chemicznie, od szczęśliwej krowy czy kozy. Do tego alergizuje. Z tego powodu coraz więcej osób pija roślinne zamienniki. Jak i z czego je zrobić?

 

Najstarsze, bo znane już w średniowieczu i najmilsze sercu św. Hildegardy jest „mleko” migdałowe, jednak zapewniamy Was, że takie napoje można zrobić również z innych polecanych przez Mniszkę z Bingen ziaren czy zbóż. My testowaliśmy (poza migdałowym) „mleko” makowe, konopne (używamy niełuskanych ziaren), słonecznikowe, orkiszowe, owsiane i kasztanowe (trzy ostatnie robimy z płatków). Zapewniamy Was, że wszystkie mają mleczny kolor mleka (czasami tylko w lekko lnianym czy kremowym odcieniu).

W kuchni św. Hildegardy dopuszcza się też „mleko” kokosowe, robione z wiórek, choć Mniszka z Bingen tego surowca nie znała, oraz mleko ryżowe, robione z ugotowanych ziaren. Uwaga, to ostatnie ma wysoki indeks glikemiczny. Nam jednak najbardziej smakuje migdałowe i zbożowe (płatki można mieszać w dowolnych proporcjach). Jednak na Święta Bożego Narodzenia chętnie robimy makowe (przecedzamy je przez bardzo gęstą gazę, najlepiej kilkukrotnie).

 

Składniki: 1 szklanka nasion/ziaren/wiórków/orzechów polecanych przez Hildegardę, 1 łyżeczka czegoś co je osłodzi (cukier trzcinowy, syrop daktylowy lub orkiszowy), 2-4 szklanki gorącej wody.

Nasiona/orzechy/ziarna/wiórki zalewamy wodą i zostawiamy na noc (8 godzin). Odcedzamy, przekładamy do blendera i dolewamy gorącą wodę (3-4 szklanki), słodzimy  i miksujemy bardzo dokładnie i dość długo. Następnie przecedzamy przez gazę (lub drobne sitko), dociskając (wyżymając). Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Uwaga – pulpę z migdałów czy kokosa lub maku możemy zużyć do wypieku ciasteczek a zbożową czy z konopi siewnych dodać do chleba.

Skoro już wykonamy tyle pracy należy nam się orkiszowe latte - KLIK po przepis.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium