Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
WODA RÓŻANA 100ml
WODA RÓŻANA 100ml
69,90 zł
szt.
CYNAMON CEJLOŃSKI mielony BIO 100g
CYNAMON CEJLOŃSKI mielony BIO 100g
31,90 zł
szt.
ZIELE WROTYCZU MARUNA MIELONE 50g
ZIELE WROTYCZU MARUNA MIELONE 50g
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Napoje roślinne zamiast mleka w diecie św. Hildegardy 0
Napoje roślinne zamiast mleka w diecie św. Hildegardy

Mleko nie jest aż tak zdrowe, jak dawniej sądzono i trudno jest dostać to prawdziwe, niezmienione chemicznie, od szczęśliwej krowy czy kozy. Do tego alergizuje. Z tego powodu coraz więcej osób pija roślinne zamienniki. Jak i z czego je zrobić?

 

Najstarsze, bo znane już w średniowieczu i najmilsze sercu św. Hildegardy jest „mleko” migdałowe, jednak zapewniamy Was, że takie napoje można zrobić również z innych polecanych przez Mniszkę z Bingen ziaren czy zbóż. My testowaliśmy (poza migdałowym) „mleko” makowe, konopne (używamy niełuskanych ziaren), słonecznikowe, orkiszowe, owsiane i kasztanowe (trzy ostatnie robimy z płatków). Zapewniamy Was, że wszystkie mają mleczny kolor mleka (czasami tylko w lekko lnianym czy kremowym odcieniu).

W kuchni św. Hildegardy dopuszcza się też „mleko” kokosowe, robione z wiórek, choć Mniszka z Bingen tego surowca nie znała, oraz mleko ryżowe, robione z ugotowanych ziaren. Uwaga, to ostatnie ma wysoki indeks glikemiczny. Nam jednak najbardziej smakuje migdałowe i zbożowe (płatki można mieszać w dowolnych proporcjach). Jednak na Święta Bożego Narodzenia chętnie robimy makowe (przecedzamy je przez bardzo gęstą gazę, najlepiej kilkukrotnie).

 

Składniki: 1 szklanka nasion/ziaren/wiórków/orzechów polecanych przez Hildegardę, 1 łyżeczka czegoś co je osłodzi (cukier trzcinowy, syrop daktylowy lub orkiszowy), 2-4 szklanki gorącej wody.

Nasiona/orzechy/ziarna/wiórki zalewamy wodą i zostawiamy na noc (8 godzin). Odcedzamy, przekładamy do blendera i dolewamy gorącą wodę (3-4 szklanki), słodzimy  i miksujemy bardzo dokładnie i dość długo. Następnie przecedzamy przez gazę (lub drobne sitko), dociskając (wyżymając). Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Uwaga – pulpę z migdałów czy kokosa lub maku możemy zużyć do wypieku ciasteczek a zbożową czy z konopi siewnych dodać do chleba.

Skoro już wykonamy tyle pracy należy nam się orkiszowe latte - KLIK po przepis.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium