Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
98,00 zł 65,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
37,90 zł 30,84 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
wyprzedaż Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
wyprzedaż Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
179,00 zł 125,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
wyprzedaż Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
wyprzedaż Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
179,00 zł 125,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
wyprzedaż Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml
wyprzedaż Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml
179,00 zł 89,00 zł
szt.
wyprzedaż Fin COLPLUSTABS
wyprzedaż Fin COLPLUSTABS
88,00 zł 50,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ocet jabłkowy 0
Ocet jabłkowy

Święta Hildegarda ceniła jabłka, zalecała pić dobrej jakości cydr jabłkowy, jeść jabłka gotowane i pieczone. Z octów preferowała winny, ale domowy jabłkowy jest tani i świetnie nadaje się do odkażania mięsa czy sałat przed spożyciem (dodajemy kilka łyżek do wody w trakcie moczenia).

Po za tym to świetny sposób na wykorzystanie jabłkowych resztek w trakcie robienia przetworów lub szarlotki.

 

Składniki:

  • półtora kilograma ogryzków i obierek z niepryskanych jabłek,

  • 750 ml letniej wody (niechlorowanej),

  • 3 płaskie łyżeczki cukru nierafinowanego (1 łyżeczka na 1 szklankę wody).

 

Do dużego wyparzonego słoja wrzucamy jabłka, wodę i cukier, mieszamy wyparzoną łyżką. Połowę niech zajmą jabłka, drugą słodka woda. Wierzch przykrywamy lnianą ściereczką i łapiemy gumką recepturką.

Odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce (do szafki kuchennej). Przy czym należy pamiętać, by jabłka codziennie mieszać. Jest gotowy, gdy obierki opadną na dno a na powierzchni pojawi się biaława błonka.

Gotowy ocet przecedzamy przez gazę do czystej butelki, najlepiej kilkukrotnie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl