Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ocet jabłkowy 0
Ocet jabłkowy

Święta Hildegarda ceniła jabłka, zalecała pić dobrej jakości cydr jabłkowy, jeść jabłka gotowane i pieczone. Z octów preferowała winny, ale domowy jabłkowy jest tani i świetnie nadaje się do odkażania mięsa czy sałat przed spożyciem (dodajemy kilka łyżek do wody w trakcie moczenia).

Po za tym to świetny sposób na wykorzystanie jabłkowych resztek w trakcie robienia przetworów lub szarlotki.

 

Składniki:

  • półtora kilograma ogryzków i obierek z niepryskanych jabłek,

  • 750 ml letniej wody (niechlorowanej),

  • 3 płaskie łyżeczki cukru nierafinowanego (1 łyżeczka na 1 szklankę wody).

 

Do dużego wyparzonego słoja wrzucamy jabłka, wodę i cukier, mieszamy wyparzoną łyżką. Połowę niech zajmą jabłka, drugą słodka woda. Wierzch przykrywamy lnianą ściereczką i łapiemy gumką recepturką.

Odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce (do szafki kuchennej). Przy czym należy pamiętać, by jabłka codziennie mieszać. Jest gotowy, gdy obierki opadną na dno a na powierzchni pojawi się biaława błonka.

Gotowy ocet przecedzamy przez gazę do czystej butelki, najlepiej kilkukrotnie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium