Newsletter
 
Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ocet jabłkowy 0
Ocet jabłkowy

Święta Hildegarda ceniła jabłka, zalecała pić dobrej jakości cydr jabłkowy, jeść jabłka gotowane i pieczone. Z octów preferowała winny, ale domowy jabłkowy jest tani i świetnie nadaje się do odkażania mięsa czy sałat przed spożyciem (dodajemy kilka łyżek do wody w trakcie moczenia).

Po za tym to świetny sposób na wykorzystanie jabłkowych resztek w trakcie robienia przetworów lub szarlotki.

 

Składniki:

  • półtora kilograma ogryzków i obierek z niepryskanych jabłek,

  • 750 ml letniej wody (niechlorowanej),

  • 3 płaskie łyżeczki cukru nierafinowanego (1 łyżeczka na 1 szklankę wody).

 

Do dużego wyparzonego słoja wrzucamy jabłka, wodę i cukier, mieszamy wyparzoną łyżką. Połowę niech zajmą jabłka, drugą słodka woda. Wierzch przykrywamy lnianą ściereczką i łapiemy gumką recepturką.

Odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce (do szafki kuchennej). Przy czym należy pamiętać, by jabłka codziennie mieszać. Jest gotowy, gdy obierki opadną na dno a na powierzchni pojawi się biaława błonka.

Gotowy ocet przecedzamy przez gazę do czystej butelki, najlepiej kilkukrotnie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium