Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa tarta z morelami 0
Orkiszowa tarta z morelami

Hildegardowy orkisz, galgant, migdały i mamy pyszne letnie ciasto. O morelach nasza Mniszka nie wspomina, ale korzystamy skoro jest sezon.

Składniki na ciasto:

  • 150g jasnej mąki orkiszowej,
  • 100g zimnego masła,
  • 40-50g drobnego cukru trzcinowego,
  • 1 żółtko, 


Na nadzienie:

  • 12 świeżych moreli,
  • kilka łyżek dżemu malinowego lub z czarnych porzeczek,
  • pół łyżeczki galgantu,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • kilka łyżek prażonych migdałów,
  • świeży tymianek do dekoracji.


Mąkę, cukier, starte na tarce lubo pokojone drobno zimne masło i żółtko szybko zagniatamy na zwarte ciasto. Wkładamy go do zamrażalnika na kwadrans lub do lodówki na 30-40 minut, żeby stężało.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i wylepiamy ją ciastem tak, by został rant o wysokości około centymetra – półtorej.

Po wyklejeniu nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem, posypujemy go galgantem i układamy połówki moreli skórką do spodu. Posypujemy cukrem i dopiekamy jeszcze 20-25 minut.

Na koniec posypujemy tartę prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy tymiankiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium