Hildegardowy orkisz, galgant, migdały i mamy pyszne letnie ciasto. O morelach nasza Mniszka nie wspomina, ale korzystamy skoro jest sezon.
Składniki na ciasto:
- 150g jasnej mąki orkiszowej,
- 100g zimnego masła,
- 40-50g drobnego cukru trzcinowego,
- 1 żółtko,
Na nadzienie:
- 12 świeżych moreli,
- kilka łyżek dżemu malinowego lub z czarnych porzeczek,
- pół łyżeczki galgantu,
- 1-2 łyżki cukru,
- kilka łyżek prażonych migdałów,
- świeży tymianek do dekoracji.
Mąkę, cukier, starte na tarce lubo pokojone drobno zimne masło i żółtko szybko zagniatamy na zwarte ciasto. Wkładamy go do zamrażalnika na kwadrans lub do lodówki na 30-40 minut, żeby stężało.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i wylepiamy ją ciastem tak, by został rant o wysokości około centymetra – półtorej.
Po wyklejeniu nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem, posypujemy go galgantem i układamy połówki moreli skórką do spodu. Posypujemy cukrem i dopiekamy jeszcze 20-25 minut.
Na koniec posypujemy tartę prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy tymiankiem.