Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Produkt dnia
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa tarta z morelami 0
Orkiszowa tarta z morelami

Hildegardowy orkisz, galgant, migdały i mamy pyszne letnie ciasto. O morelach nasza Mniszka nie wspomina, ale korzystamy skoro jest sezon.

Składniki na ciasto:

  • 150g jasnej mąki orkiszowej,
  • 100g zimnego masła,
  • 40-50g drobnego cukru trzcinowego,
  • 1 żółtko, 


Na nadzienie:

  • 12 świeżych moreli,
  • kilka łyżek dżemu malinowego lub z czarnych porzeczek,
  • pół łyżeczki galgantu,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • kilka łyżek prażonych migdałów,
  • świeży tymianek do dekoracji.


Mąkę, cukier, starte na tarce lubo pokojone drobno zimne masło i żółtko szybko zagniatamy na zwarte ciasto. Wkładamy go do zamrażalnika na kwadrans lub do lodówki na 30-40 minut, żeby stężało.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem i wylepiamy ją ciastem tak, by został rant o wysokości około centymetra – półtorej.

Po wyklejeniu nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem, posypujemy go galgantem i układamy połówki moreli skórką do spodu. Posypujemy cukrem i dopiekamy jeszcze 20-25 minut.

Na koniec posypujemy tartę prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy tymiankiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium