Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Produkt dnia
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowy makaron z pesto i dodatkami 0
Orkiszowy makaron z pesto i dodatkami
Chcecie robić szybkie i smaczne dania orkiszowo-warzywne św. Hildegardy? No to musicie zaprzyjaźnić się z naszymi makaronami. Oto propozycja, która znikła tak szybko, że ledwo zdążyłam ją sfotografować.


Składniki na pesto:

  • pół pęczka bazylii,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 50g drobno startego parmezanu,
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub konopnego,
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów,
  • sól i pieprz do smaku.


Dodatki:

  • pęczek szparagów lub zamiennie 100g fasolki szparagowej albo 1-2 małe cukinie, 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia,
  • zioła do smaku: bertram, macierzanka, hyzop (po szczypcie),
  • paczka makaronu orkiszowego,
  • świeża bazylia i wiórki z parmezanu do posypania,
  • ewentualne prażone ziarna słonecznika lub wyłuskane konopne.

 

Wszystkie składniki na pesto (poza przyprawami) miksujemy w blenderze na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, główki (te odkładamy), łodygi obieramy nożem szczelinowym i tniemy na paski. Poza sezonem można użyć zamiennie ugotowanej fasolki szparagowej lub pokrojonej we wstążki cukinii. Teraz przesmażamy je na maśle klarowanym z przyprawami: bertram, macierzanka, hyzop.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty. Odcedzamy, ale nie przepłukujemy, tylko ciepły mieszamy z pesto.

Na talerz wykładamy makaron, warzywa, posypujemy ziołami i wiórkami parmezanu. Można też dać wyłuskane ziarna konopne lub podprażony słonecznik czy dynię.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium