Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowy makaron z pesto i dodatkami 0
Orkiszowy makaron z pesto i dodatkami
Chcecie robić szybkie i smaczne dania orkiszowo-warzywne św. Hildegardy? No to musicie zaprzyjaźnić się z naszymi makaronami. Oto propozycja, która znikła tak szybko, że ledwo zdążyłam ją sfotografować.


Składniki na pesto:

  • pół pęczka bazylii,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 50g drobno startego parmezanu,
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub konopnego,
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów,
  • sól i pieprz do smaku.


Dodatki:

  • pęczek szparagów lub zamiennie 100g fasolki szparagowej albo 1-2 małe cukinie, 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia,
  • zioła do smaku: bertram, macierzanka, hyzop (po szczypcie),
  • paczka makaronu orkiszowego,
  • świeża bazylia i wiórki z parmezanu do posypania,
  • ewentualne prażone ziarna słonecznika lub wyłuskane konopne.

 

Wszystkie składniki na pesto (poza przyprawami) miksujemy w blenderze na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, główki (te odkładamy), łodygi obieramy nożem szczelinowym i tniemy na paski. Poza sezonem można użyć zamiennie ugotowanej fasolki szparagowej lub pokrojonej we wstążki cukinii. Teraz przesmażamy je na maśle klarowanym z przyprawami: bertram, macierzanka, hyzop.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty. Odcedzamy, ale nie przepłukujemy, tylko ciepły mieszamy z pesto.

Na talerz wykładamy makaron, warzywa, posypujemy ziołami i wiórkami parmezanu. Można też dać wyłuskane ziarna konopne lub podprażony słonecznik czy dynię.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium