Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pasta z czarnej fasoli 0
Pasta z czarnej fasoli

Fasola to najtańsze i smaczne źródło białka. Bardzo wysoko cenione przez św. Hildegardę ze względu na „rozgrzewającą substancję”. Chorym Mniszka z Bingen poleca lekkostrawną mąkę fasolową, jednak dobrze ugotowana i zmiksowana fasola nieomal jej dorównuje. Zamiast czarnej można użyć fasoli czerwonej lub białej. Warto skropić ją olejem dyniowym i posypać dyniowymi pestkami. Stęsknionym  za smakiem mięsnym podpowiadam, by dodali trochę wędzonej papryki, nie jest to co prawda zalecenie naszej Mniszki, ale dzięki temu pasta smakiem przypominać będzie pasztet.

Składniki: 2 filiżanki czarnej fasoli, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka mielonego kminku, czerwona cebula, olej lub masło klarowane do jej przesmażenia, olej z dyni, sok z cytryny do smaku, pestki dyni do posypania.

Fasolę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na minimum 12 godzin (dobrze jest w trakcie wymienić wodę). Następnie gotujemy ją do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i koprem włoskim (ten ostatni wyeliminuje wzdęcia), soląc pod koniec gotowania. Kto wybierze czarną fasolę musi liczyć się z tym, że zajmie to około 2,5 godziny.

Cebulę (najlepiej czerwoną) kroimy w kostkę i szklimy na oleju lub maśle klarowanym.

Odcedzoną i lekko przestudzoną fasolę blendujemy z przesmażoną cebulką i dodatkami (przyprawy, olej, sok z cytryny).

Podajemy na zakwasowym chlebie orkiszowym, posypane pestkami dyni.

Polecam również gulasz z czarnej fasoli - KLIK.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium