Z białej fasoli, z szarą renetą i kaszą orkiszową. Aromatyzowany ziołami św. Hildegardy, po prostu pyszny!
Składniki:
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- przyprawy: po pół łyżeczki ostrej i wędzonej papryki, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 owoce jałowca, 1 goździk,
- olej do smażenia,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej drobnej,
- 2 i pół szklanki ugotowanej białej fasoli,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- przyprawy: po 1 łyżeczce bertramu i macierzanki, sól ziołowa św. Hildegardy i pieprz (najlepiej kubeba) do smaku,
- do wysypania foremki: orkiszowa bułka tarta, mielone orzechy włoskie albo płatki orkiszowe plus olej do wysmarowania.
Cebulę kroimy w grube plastry, które kroimy jeszcze na pół, jabłko obieramy i tniemy w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę, jabłko, paprykę ostrą, wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk. Smażymy na średnim ogniu około 10 -12 minut, aż cebula zmięknie i zrumieni się lekko. Studzimy i wyjmujemy te przyprawy, które były w całości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W dużej misce blendujemy kaszę orkiszową, dodajemy przesmażoną cebulę, fasolę oraz przyprawy, ponownie blendujemy.
Keksówkę nacieramy olejem i wysypujemy bułką/orzechami/płatkami. Wykładamy masę i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Pyszny na orkiszowym chlebie z żurawiną.
Agnieszka
już wypróbowałam. Zjadły nawet dzieci:), Dodałam tylko jeszcze trochę pieczarek. Dobre!