Proste danie nie wymagające użycia soli, sycące za sprawą ugotowanych i przetartych nasion ciecierzycy wymieszanych ze zgniecionym czosnkiem, olejem słonecznikowym i pastą sezamową (tahini), doprawionych sokiem z cytryny i ziołami św. Hildegardy (słynny hummus). Podane w pieczarkowych kapeluszach.
Składniki:
-
10 pieczarek,
-
150g hummusu,
-
30g startego sera typu parmezan,
-
bertram i macierzanka po szczypcie na każdą pieczarkę,
-
natka pietruszki do posypania.
Pieczarki myjemy i delikatnie wykręcamy korzonki. Wnętrza napełniamy hummusem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 20 minut.
Posypujemy grzyby ziołami i tartym serem, zapiekamy jeszcze 5 minut.
Zjadamy ciepłe z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.