Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pieczone warzywa korzeniowe 1
Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczenie warzyw wydobywa z nich słodycz i kondensuje smak, do tego jest zdrowe.

Jakie warzywa wybrać?

Św. Hildegarda poleca naszej uwadze fenkuła (bulwa kopru włoskiego) i dynię. Równie dobre są buraki, cebula, pietruszka czy marchew, można też dorzucić kawałek bulwy selera i batata (inna nazwa to słodki ziemniak).

Moje ulubione zestawienie to dynia z batatem i marchwią, aromatyzowane gałązką rozmarynu i plasterkiem pomarańczy. Do pieczenia warzyw można bowiem dodawać również owoce - buraki świetnie smakują z pieczonym ciemnym winogronem, macierzanką i odrobiną czerwonej cebuli (to mój drugi ulubiony zestaw). Pietruszce po drodze z jabłkiem i gruszką, można je wtedy posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

W poście, kiedy dobrze jest poczuć pojedyncze smaki, można upiec jedno-dwa, wybrane warzywa i podać je z orkiszem i ziołami św. Hildegardy (w sezonie przeziębień polecam mieszankę z pelargonią, bertram według mnie pasuje wszędzie).

W czym je upiec?

Najlepsze są szklane, żaroodporne naczynia  z przykrywką. Szkło nie wchodzi z reakcje z żywnością, łatwo utrzymać go w czystości i jest niedrogie. Folia aluminiowa i woskowany papier zawierają szkodliwe związki chemiczne, które przenikają do żywności.

Twardsze warzywa pieczemy pod przykrywką (buraki obowiązkowo).

Jak to zrobić?

Obrane, umyte i pokrojone na części, skropione olejem słonecznikowym lub masłem klarowanym, lekko posolone i zaromatyzowane przyprawami czy ziołami św. Hildegardy. Dynię Hokkaido możemy upiec ze skórką, ponieważ jest jadalna. Od czasu do czasu dobrze jest podczas pieczenia warzywa poodwracać. Jeśli wbijany w nie widelec wchodzi bez trudu - są gotowe.

Jeśli pieczemy kilka rodzajów warzyw naraz, najpierw wkładamy te twardsze np. marchew przed dynią, pietruszkę przed fenkułem. Najdłużej pieką się buraki (pieczemy je ze skórką i pod przykryciem minimum godzinę, najlepiej osobno i większą ilość). Polecam kupowanie buraków parowanych np. w warzywniaku na wagę (nie foliowane), wtedy wystarczy je obrać, posypać macierzanką, skroić olejem i chwilkę podpiec. W miarę szybko piecze się też dynia (w zależności od rodzaju 20-30 minut).

Jeśli nie chcemy, by dynia czy pietruszka były koloru buraczkowego, podgotowane czy uparowane buraki pieczemy osobno albo z czerwoną cebulą i ciemnym winogronem - są w podobnym kolorze.

Do czego ich potem użyć?

Pysznie smakują z kaszą orkiszową lub owsianą (ta druga kasza dla osób o dobrym trawieniu). Osobom na diecie bezglutenowej polecam amarantus, kaszę quinoa (inna nazwa to komosa ryżowa), nasiona konopi siewnych czy nieoczyszczony ryż.

Zgniecione na krem będą pożywną pastą na kanapki, można też ugotować na nich zupę lub zrobić z nich sos.

Nadmiar warto zawekować w słoiki.

 

Komentarze do wpisu (1)

12 marca 2018

Podobnie przygotowane warzywa (plus duże ilości pasternaku), owijam w folię do pieczenia i piekę w żarze/popiele ogniska. Są przepyszne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium