













Pigwowiec a pigwa
Wiele osób myli pigwowiec z pigwą, co nie jest zaskakujące – nazwa i wygląd owoców mogą być mylące. Trzeba jednak podkreślić, że mimo iż należą do tej samej rodziny, są to dwie zupełnie inne rośliny. Pigwa to drzewo, które może osiągać do około 5 metrów wysokości. Jest mniej odporna na mróz i bardziej wymagająca w uprawie niż pigwowiec. Rodzi duże owoce w odcieniach żółci. Z kolei pigwowiec to krzew. Początkowo był uprawiany głównie w Azji, a najbardziej rozpowszechnione odmiany to chiński i japoński. Pigwowiec daje znacznie mniejsze owoce niż pigwa, ale za to bardziej aromatyczne i o intensywniejszym kolorze, wpadającym lekko w pomarańcz.
Pigwa – właściwości
Owoce pigwy zawierają duże ilości witaminy C. Zawierają też witaminę A, witaminy z grupy B, a także m.in. kwas foliowy, cynk, żelazo i magnez. W pigwie znajdują się również pektyny o działaniu bakteriobójczym, dzięki czemu owoce mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Co więcej, pigwa spowalnia starzenie organizmu za sprawą zawartości przeciwutleniaczy. Obecny w pigwie błonnik reguluje procesy trawienne. Należy jednak pamiętać, że owoce pigwy zawierają sporo cukru.
Przetwory z pigwy – co można z niej zrobić?
Pigwę można spożywać na surowo. Jednak jej owoce są cierpkie w smaku, dlatego zwyczajowo przyrządza się z nich różnego rodzaju przetwory. Najpowszechniejsze to oczywiście dżemy i konfitury. Zawarte w owocach pektyny pod wpływem ciepła uzyskują żelową konsystencję, więc pigwa idealnie nadaje się do przyrządzania domowych przetworów. Niestety ich przygotowanie bywa czasochłonne, dlatego warto poszukać takich produktów w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością. Z pigwy można także przygotować nalewkę i soki. Dobrym pomysłem i co ważne, łatwym do zrealizowania, jest ugotowanie kompotu. Wystarczy usunąć gniazda nasienne, umyć owoce, zalać wodą, dodać odrobinę cukru i zagotować.
Syrop z pigwowca
Czy owoce pigwowca także są zasobne w składniki odżywcze? Tak, bez wątpienia. Już wieleset lat temu były stosowane w chińskiej medycynie ludowej. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika, witamin i składników mineralnych. Podobnie jak owoce pigwy, owoce pigwowca zawierają bardzo duże ilości witaminy C, a także składników antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Są również źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Owoce pigwowca japońskiego mają szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. Można je jeść na surowo, ale można też przygotować z nich soki czy syropy. Syrop z pigwowca, czyli sok zmieszany z miodem, idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, naleśników, a także do ciast i deserów.
Marmolada z pigwy
Przygotowanie konfitury czy marmolady z pigwy wymaga czasu. Jeśli go nie mamy, można wypróbować gotowe produkty. Św. Hildegarda włączyła pigwę do swojej diety, dlatego w naszym asortymencie także mamy pigwowe smakołyki. Jest dostępna u nas m.in. marmolada z pigwy, która nadaje się do naleśników, gofrów czy do posmarowania bułeczek drożdżowych, a także pigwową galaretkę oraz słodkie kostki pigwowe.
Pigwoniada
W naszym asortymencie znajduje się także pigwoniada, czyli lemoniada z pigwowca. Produkowana jest na bazie wody i syropu z pigwowca z dodatkiem dwutlenku węgla. To doskonała alternatywa dla szkodliwych, kolorowych napojów gazowanych. Pigwoniada, którą dystrybuujemy, produkowana jest z owoców pochodzących z pola, gdzie nie używa się szkodliwych chemikaliów. Mamy w ofercie kilka smaków: pigwoniada kwaśna, z miodem, pigwoniada klasyczna i pigwoniada z herbatą.
Drzewo Pigwa
Pigwa, chociaż wywodzi się z Azji, może rosnąć w naszych warunkach klimatycznych. Warto umieścić ją w swoim ogrodzie zarówno dla jej odżywczych owoców, jak i ze względu na walory ozdobne – w okresie kwitnienia drzewa będą wyglądać imponująco.
Pigwa – uprawa
Pigwa najlepiej czuje się na żyznych glebach, o stałym poziomie wilgotności. Niestety jest bardzo podatna na przemarzanie, co w naszej strefie klimatycznej stanowi niekiedy spory problem. Należy zatem pamiętać, by późną jesienią zabezpieczyć drzewa na okres zimowy. Ze względu na późne kwitnienie, drzewa nie są jednak narażone na wiosenne przymrozki.
Po ilu latach owocuje pigwa?
Jeśli chcemy samodzielnie hodować pigwę, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Na pierwsze owoce musimy poczekać nawet 4-5 lat. Owoce dojrzewają od września do października.
Jak kwitnie pigwa?
Na pigwie pojawiają się spore, jasne kwiaty, najczęściej o lekko różowej barwie. Kwitnienie rozpoczyna się dopiero na przełomie maja i czerwca.
FAQ — krótkie odpowiedzi na pytania:
Na co jest dobra pigwa?
Pigwa wspomaga układ immunologiczny organizmu i ma dobry wpływ na skórę, ponieważ spowalnia procesy starzeniowe, odkwasza organizm. Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Jest szczególnie polecana w przypadku chorób reumatycznych.
Czy pigwy można jeść na surowo?
Można, jednak ze względu na lekko cierpki smak owoców, pigwy ani pigwowca zazwyczaj nie spożywa się na surowo. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, marmolady, nalewek, syropów i napojów.
Co jest zdrowsze, pigwa czy pigwowiec?
Zarówno pigwa, jak i pigwowiec dostarczają organizmowi szereg substancji odżywczych, ale pigwowiec ma nieco wyższą zawartość witaminy C. Jest jednak zarazem nieco bardziej cierpki w smaku.
Jak się robi pigwę do herbaty?
Owoce należy dokładnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokrojone na części trzeba zasypać cukrem, pozostawić na kilka dni, a potem przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Zimą dodaje się je do herbaty dla wsparcia odporności organizmu.
Po ilu latach owocuje pigwa?
Na owoce pigwy trzeba trochę poczekać. Drzewo owocuje po 4-5 latach od momentu posadzenia. Owoców z pigwowca japońskiego można spodziewać się rok wcześniej.
Pigwoniada – gdzie kupić?
Pigwoniadę można zamówić przez Internet w sklepach ze zdrową żywnością. Ważne, aby była produkowana wyłącznie z naturalnych składników sprawdzonego pochodzenia, dlatego należy uważnie sprawdzać skład.