Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kolorowe naleśniki z mąki orkiszowej 0
Kolorowe naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki dają nieograniczone możliwości, a do tego są bardzo lubiane przez dzieci. Jeśli zabarwimy je upieczonym i startym na drobnej tarce burakiem albo zblanszowanym i drobno pokrojonym szpinakiem zyskają dodatkowo - poza walorami zdrowotnymi - kolor. Można je przełożyć dżemem, pastą kanapkową a nawet zrobić z nich tort.

 

PRZEPIS PODSTAWOWY

Składniki: 300g mąki orkiszowej, 3 jajka od kury z naturalnego chowu, 1 szklankę (250ml) surowego mleka (może być zsiadłe lub migdałowe) i 1 szklankę wody, szczypta soli, masło klarowane do smażenia.


Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstało płynne ciasto. Odstawiamy co najmniej na 30 minut, a najlepiej niech ciasto odpocznie przez godzinę - stanie się wtedy bardziej aksamitne. Następnie smarujemy patelnię masłem klarowanym, którego nadwyżki zlewamy do ciasta mieszając. Smażymy naleśniki obustronnie na złotobrązowo. Wychodzi 12 - 14 sztuk. 

NALEŚNIKI BURACZKOWE

Wyszorowane buraki wkładamy do szklanego, żaroodpornego naczynia z przykrywką i pieczemy w piekarniku około godzinę - oszczędniej jest upiec większą ilość, którą można zużyć np. do zrobienia hummusu z buraków i ciecierzycy albo z buraków i selera. Upieczonego i wystudzonego buraka obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Możemy też, zamiast wody, dodać do ciasta naleśnikowego sok z buraka. W roli zioła świetnie pasuje tu szczypta macierzanki. Różowe naleśniki świetnie smakują z musem jabłkowym.

NALEŚNIKI SZPINAKOWE

Wypłukany szpinak blanszujemy (wrzucamy na wrzątek i po krótkiej chwili odcedzamy) i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta naleśnikowego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką soli, szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną soku z cytryny. Zielone naleśniki idealnie komponują się z kozim serem.

NALEŚNIKI DYNIOWE

Dynię pieczemy z odrobiną oleju i soli 20 minut w piekarniku w 200 stopniach, zgniatamy na puree. Dodajemy pół szklanki takiego puree do naleśnikowego ciasta wraz z dwoma szczyptami galgantu. Złote naleśniki można zjeść z rozgniecionym bananem.

TORT NALEŚNIKOWY

Plasterki banana albo jabłko pokrojone w słupki przesmażamy krótko na maśle i posypujemy odrobiną trzcinowego cukru, trzymamy chwilę na ogniu, alby cukier się skarmelizował. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki naleśnikowe. Polewamy je miodem lub syropem klonowym i dekorujemy sezonowymi owocami: np. malinami, porzeczkami, jeżynami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium