Naleśniki dają nieograniczone możliwości, a do tego są bardzo lubiane przez dzieci. Jeśli zabarwimy je upieczonym i startym na drobnej tarce burakiem albo zblanszowanym i drobno pokrojonym szpinakiem zyskają dodatkowo - poza walorami zdrowotnymi - kolor. Można je przełożyć dżemem, pastą kanapkową a nawet zrobić z nich tort.
PRZEPIS PODSTAWOWY
Składniki: 300g mąki orkiszowej, 3 jajka od kury z naturalnego chowu, 1 szklankę (250ml) surowego mleka (może być zsiadłe lub migdałowe) i 1 szklankę wody, szczypta soli, masło klarowane do smażenia.
Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstało płynne ciasto. Odstawiamy co najmniej na 30 minut, a najlepiej niech ciasto odpocznie przez godzinę - stanie się wtedy bardziej aksamitne. Następnie smarujemy patelnię masłem klarowanym, którego nadwyżki zlewamy do ciasta mieszając. Smażymy naleśniki obustronnie na złotobrązowo. Wychodzi 12 - 14 sztuk.
NALEŚNIKI BURACZKOWE
Wyszorowane buraki wkładamy do szklanego, żaroodpornego naczynia z przykrywką i pieczemy w piekarniku około godzinę - oszczędniej jest upiec większą ilość, którą można zużyć np. do zrobienia hummusu z buraków i ciecierzycy albo z buraków i selera. Upieczonego i wystudzonego buraka obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Możemy też, zamiast wody, dodać do ciasta naleśnikowego sok z buraka. W roli zioła świetnie pasuje tu szczypta macierzanki. Różowe naleśniki świetnie smakują z musem jabłkowym.
NALEŚNIKI SZPINAKOWE
Wypłukany szpinak blanszujemy (wrzucamy na wrzątek i po krótkiej chwili odcedzamy) i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta naleśnikowego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką soli, szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną soku z cytryny. Zielone naleśniki idealnie komponują się z kozim serem.
NALEŚNIKI DYNIOWE
Dynię pieczemy z odrobiną oleju i soli 20 minut w piekarniku w 200 stopniach, zgniatamy na puree. Dodajemy pół szklanki takiego puree do naleśnikowego ciasta wraz z dwoma szczyptami galgantu. Złote naleśniki można zjeść z rozgniecionym bananem.
TORT NALEŚNIKOWY
Plasterki banana albo jabłko pokrojone w słupki przesmażamy krótko na maśle i posypujemy odrobiną trzcinowego cukru, trzymamy chwilę na ogniu, alby cukier się skarmelizował. Tak przygotowaną masą przekładamy krążki naleśnikowe. Polewamy je miodem lub syropem klonowym i dekorujemy sezonowymi owocami: np. malinami, porzeczkami, jeżynami.