Newsletter
 

Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sos dyniowy z makaronem kasztanowym 0
Sos dyniowy z makaronem kasztanowym

Sezon na dynie trwa od połowy lipca do pierwszych przymrozków, choć nieprzemrożone i dobrze przechowywane mogą cieszyć smakiem aż do przednówka. Dzięki grubej skórce są dobrze chronione przed szkodliwą chemią, a ich szczególne moce lecznicze tkwią w nasionach. Dynie wspaniale komponują się smakowo z migdałami, pomarańczami, kasztanami jadalnymi i korzennymi przyprawami. Sos podamy z makaronem, choć można również na pizzy.

SOS DYNIOWY

Składniki: pół dyni (piżmowej lub muscat de provance, wagowo będzie to ok. 800g), 1 duży pomidor (poza sezonem można użyć koncentratu pomidorowego), 1 czerwona papryka, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego, pół łyżeczki bertramu i galgantu, pęczek świeżej bazylii i natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie tarty parmezan do posypania.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy oczyszczoną i pokrojoną na kawałki dynię, pomidora, przekrojoną na pół i wypestkowaną paprykę i czosnek w łupinach. Delikatnie smarujemy warzywa olejem i pieczemy 25-30 minut. Makaron gotujemy al dente.

Upieczone warzywa (czosnek wyciskamy z łupin) wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy przyprawy i miksujemy na grudkowaty sos. Idealny do kasztanowego makaronu tagliatelle.

DOMOWY MAKARON KASZTANOWY

Składniki: 1 jajko, około 1 szklanki mąki kasztanowej.

Do rozbełtanego jajka wsypujemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy je, podsypując mąką (można użyć orkiszowej, albo kasztanowej, jeśli makaron ma być całkowicie gluten free). Następnie ciasto tniemy na kluski w typie tagliatelle (możemy sobie pomóc maszynką do makaronu) lub na łazanki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Krótko - wystarczy minuta, dwie, po czym makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Ten makaron wspaniale smakuje również z sosem z daktyli - wystarczy wypestkowane daktyle (mogą być suszone) zalać wodą lub mlekiem, pogotować 5 minut i przestudzone zblendować na sos.

 

W naszym sklepie możecie kupić gotowy makaron z dodatkiem mąki kasztanowej. Są również makarony bez dodatku jaj, dla osób na jaja uczulonych. Zapraszamy po zakup.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium