Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml (1)
Liposomalna kwercetyna - Echt Vital - 250 ml (1)
149,00 zł 126,60 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 126,60 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sango Koralle, kaspułki, 90 szt,  Echt Vital
Sango Koralle, kaspułki, 90 szt, Echt Vital
89,00 zł 75,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z pieczonych buraków z kiszoną cytryną i jogurtem 0
Sałatka z pieczonych buraków z kiszoną cytryną i jogurtem

Kiszone cytryny pachną mocno cytrusowo, są jednocześnie słone i kwaśne, proszę je jednak traktować bardziej jak przyprawę niż samodzielne danie. Skórka pokrojona w drobne paski świetnie przełamuje słodki smak dyni albo ziemisty charakter pieczonych buraków. Sok spod ich kiszenia dodany do sosu winegret wynosi go na wyższy poziom - kiszonym cytrynom świetnie bowiem również w świeżym towarzystwie sałat i drobiu.

 

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski),
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 mała kiszona cytryna,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży tymianek do dekoracji.

 

Buraki szorujemy (na tym etapie nie obieramy) i pieczemy w żaroodpornym, szklanym naczyniu z przykrywką. W żadnym wypadku nie zawijajcie ich w folię – aluminium przenika do żywności. Pieczenie (w około 200 stopniach) trwa około godzinę, po tym czasie buraki muszą łatwo dać się nakłuć widelcem.

Upieczone, przestudzone buraki obieramy ze skórki i tniemy na cienkie plasterki, przekładamy je do miski.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnię wraz z kuminem, jak zacznie przyjemnie pachnieć topimy na nim masło klarowane a następnie szklimy cebulkę, soląc i pieprząc do smaku. Po przestudzeniu cebulkę przekładamy do miski z pokrojonymi burakami i mieszamy. Dodajemy jogurt, sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Na wierzch rozkładamy cienko pokrojoną w paseczki kiszoną cytrynę, dekorujemy świeżym tymiankiem.

 

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do wędzonego pstrąga, można też podać z orkiszowymi bułeczkami z makiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium