Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z pieczonych buraków z kiszoną cytryną i jogurtem 0
Sałatka z pieczonych buraków z kiszoną cytryną i jogurtem

Kiszone cytryny pachną mocno cytrusowo, są jednocześnie słone i kwaśne, proszę je jednak traktować bardziej jak przyprawę niż samodzielne danie. Skórka pokrojona w drobne paski świetnie przełamuje słodki smak dyni albo ziemisty charakter pieczonych buraków. Sok spod ich kiszenia dodany do sosu winegret wynosi go na wyższy poziom - kiszonym cytrynom świetnie bowiem również w świeżym towarzystwie sałat i drobiu.

 

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski),
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 mała kiszona cytryna,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży tymianek do dekoracji.

 

Buraki szorujemy (na tym etapie nie obieramy) i pieczemy w żaroodpornym, szklanym naczyniu z przykrywką. W żadnym wypadku nie zawijajcie ich w folię – aluminium przenika do żywności. Pieczenie (w około 200 stopniach) trwa około godzinę, po tym czasie buraki muszą łatwo dać się nakłuć widelcem.

Upieczone, przestudzone buraki obieramy ze skórki i tniemy na cienkie plasterki, przekładamy je do miski.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnię wraz z kuminem, jak zacznie przyjemnie pachnieć topimy na nim masło klarowane a następnie szklimy cebulkę, soląc i pieprząc do smaku. Po przestudzeniu cebulkę przekładamy do miski z pokrojonymi burakami i mieszamy. Dodajemy jogurt, sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Na wierzch rozkładamy cienko pokrojoną w paseczki kiszoną cytrynę, dekorujemy świeżym tymiankiem.

 

Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do wędzonego pstrąga, można też podać z orkiszowymi bułeczkami z makiem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium