Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka w typie Waldorf 0
Sałatka w typie Waldorf

Ta klasyczna sałatka, powstała na cześć hotelu Waldofl-Astoria jest połączeniem sałaty, jabłek, selera i majonezu. Tymczasem – zgodnie z radą św. Hildegardy -  seler naciowy (w całości lub częściowo) zastąpmy koprem włoskim. Ta wersja – moim zdaniem – jest o wiele smaczniejsza. A kto ma kłopot z trawieniem sałatek, niech rozgrzewa swój żołądek jedząc co rano ciepłe zupy: orkiszanki, owsianki, w wersji bezglutenowej - z płatków kasztanowych, gotowane wraz ze szczyptą galgantu, bertramu i dodatkiem jabłek.


Składniki:

  • 1 sałata rzymska porwana na kawałki,
  • 1 szklanka winogron,
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek,
  • 1 szklanka pokrojonych w talarki łodyg kopru włoskiego, można pół na pół z łodygami selera,
  • pół szklanki orzechów włoskich,

na sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu winnego jasnego lub jabłkowego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku z fenkułu lub natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz(najlepiej kubeba) do smaku.

 

Składniki na sos łączymy a następnie mieszamy z sałatą, winogronami, jabłkiem i koprem włoskim. Posypujemy orzechami. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium