Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
Produkt dnia
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka w typie Waldorf 0
Sałatka w typie Waldorf

Ta klasyczna sałatka, powstała na cześć hotelu Waldofl-Astoria jest połączeniem sałaty, jabłek, selera i majonezu. Tymczasem – zgodnie z radą św. Hildegardy -  seler naciowy (w całości lub częściowo) zastąpmy koprem włoskim. Ta wersja – moim zdaniem – jest o wiele smaczniejsza. A kto ma kłopot z trawieniem sałatek, niech rozgrzewa swój żołądek jedząc co rano ciepłe zupy: orkiszanki, owsianki, w wersji bezglutenowej - z płatków kasztanowych, gotowane wraz ze szczyptą galgantu, bertramu i dodatkiem jabłek.


Składniki:

  • 1 sałata rzymska porwana na kawałki,
  • 1 szklanka winogron,
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek,
  • 1 szklanka pokrojonych w talarki łodyg kopru włoskiego, można pół na pół z łodygami selera,
  • pół szklanki orzechów włoskich,

na sos:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka octu winnego jasnego lub jabłkowego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku z fenkułu lub natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz(najlepiej kubeba) do smaku.

 

Składniki na sos łączymy a następnie mieszamy z sałatą, winogronami, jabłkiem i koprem włoskim. Posypujemy orzechami. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium