Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z fenkułem i jabłkiem 0
Sałatka z fenkułem i jabłkiem

Ma w sobie łagodne ciepło, zaś z natury nie jest ani suchy, ani zimy. Nie zaszkodzi a raczej rozweseli, zapewni łagodne ciepło, dobry pot i trawienie. Tak o koprze włoskim pisała św. Hildegarda. Dziś proponujemy go na surowo, w pysznym towarzystwie jabłek i rodzynek lub żurawin. Orzechy włoskie będą miłym dopełnieniem.

Składniki: 1-2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), 1 jabłko, garść rodzynek lub żurawin (najlepiej wcześniej namoczonych w gorącej wodzie i odcedzonych), 1-2 łyżki soku z cytryny, na sos: 4 łyżki oleju z orzechów włoskich, 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego, 1 łyżka syropu orkiszowego lub szczypta surowego cukru trzcinowego, sól i pieprz do smaku, zioła św. Hildegardy do sałatek.

Fenkuł przepoławiamy pionowo, odcinamy koper (przyda się do dekoracji), wycinamy głąb, usuwamy zewnętrzną, najgrubszą warstwę (tych części można użyć do gotowania wywaru lub do zrobienia potrawki z fenkułu). Tniemy go na cienkie plastry, oddzielamy paski od siebie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy chwilę do naciągnięcia.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. 

Sos robimy mieszając energicznie wszystkie składniki.

Cząstki fenkułu, jabłka i rodzynki (żurawinę) mieszamy, zalewamy sosem i posypujemy zielonym koprem włoskim. Możemy też dodać orzechy włoskie.

 

Zapraszamy po zakup gotowej mieszanki ziół św. Hildegardy do sałatek. Dodajemy je do każdego sosu typu winegret.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium