Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Świąteczna potrawka fenkułowa 0
Świąteczna potrawka fenkułowa

Św. Hildegarda o grzybach pisała, że nieco szkodzą, zwłaszcza te zbierane z wilgotnej ziemi i rosnące w wilgotnym powietrzu. Polecała te, które spotkać można przy stojących lub leżących drzewach, jak boczniaki. Jednak przy okazji świąt, my słowiańscy grzybofile, możemy pozwolić sobie na zaromatyzowanie fenkułowego "bigosu" kilkoma borowikami. Dlaczego fenkułowego? Mniszka z Bingen nie polecała również kapusty jako zbyt ciężkostrawnej, zastąpiliśmy ją więc pociętą w paski bulwą kopru włoskiego. Kto nie ma w domu suszonych prawdziwków, niech rozejrzy się za boczniakami, będzie jeszcze bardziej hildegardiańsko.

Składniki: 3 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), 2 marchewki, 1 duża cebula lub 2 małe, 2-3 łyżki oleju, kilka borowików lub więcej boczniaków, po szczypcie bertramu, macierzanki, sól i pieprz do smaku.

 

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny, by zmiękły. Odcedzamy i kroimy na paski. Z fenkułu odkładamy zdrewniałe części (można ich użyć do wywaru), środki kroimy na ćwiartki, wykrawamy głąby i kroimy na paski. Marchew obieramy i kroimy w słupki (można zetrzeć na grubej tarce). Cebulę obieramy i kroimy drobno.

W woku, na oleju, szklimy poszatkowaną drobno cebulę. Następnie dodajemy marchew i chwilę przesmażamy, następnie grzyby a w końcu fenkuła. Przesmażone warzywa podlewamy odrobiną wody (około pół szklanki), dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Potrawkę podajemy udekorowaną fenkułowym koprem. Pasują do niej również orkiszowe łazanki lub makaron z mąką kasztanową (KLIK po przepis).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium