Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Świąteczna potrawka fenkułowa 0
Świąteczna potrawka fenkułowa

Św. Hildegarda o grzybach pisała, że nieco szkodzą, zwłaszcza te zbierane z wilgotnej ziemi i rosnące w wilgotnym powietrzu. Polecała te, które spotkać można przy stojących lub leżących drzewach, jak boczniaki. Jednak przy okazji świąt, my słowiańscy grzybofile, możemy pozwolić sobie na zaromatyzowanie fenkułowego "bigosu" kilkoma borowikami. Dlaczego fenkułowego? Mniszka z Bingen nie polecała również kapusty jako zbyt ciężkostrawnej, zastąpiliśmy ją więc pociętą w paski bulwą kopru włoskiego. Kto nie ma w domu suszonych prawdziwków, niech rozejrzy się za boczniakami, będzie jeszcze bardziej hildegardiańsko.

Składniki: 3 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), 2 marchewki, 1 duża cebula lub 2 małe, 2-3 łyżki oleju, kilka borowików lub więcej boczniaków, po szczypcie bertramu, macierzanki, sól i pieprz do smaku.

 

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny, by zmiękły. Odcedzamy i kroimy na paski. Z fenkułu odkładamy zdrewniałe części (można ich użyć do wywaru), środki kroimy na ćwiartki, wykrawamy głąby i kroimy na paski. Marchew obieramy i kroimy w słupki (można zetrzeć na grubej tarce). Cebulę obieramy i kroimy drobno.

W woku, na oleju, szklimy poszatkowaną drobno cebulę. Następnie dodajemy marchew i chwilę przesmażamy, następnie grzyby a w końcu fenkuła. Przesmażone warzywa podlewamy odrobiną wody (około pół szklanki), dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Potrawkę podajemy udekorowaną fenkułowym koprem. Pasują do niej również orkiszowe łazanki lub makaron z mąką kasztanową (KLIK po przepis).

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium