Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Placki z cukinii z mąką kasztanową i dyptamem 0
Placki z cukinii z mąką kasztanową i dyptamem

Dyptamu dajemy odrobinę, w przeciwnym razie danie będzie gorzkie. Za to mąka kasztanowa sprawi, że placki będą miały przyjemnie orzechowy smak. Kasztany jadalne wywierają ponadto dobroczynny wpływ na odporność - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom.

 

 

Składniki: 4 cukinie, 1 szklanka mąki (w tym 1/3 kasztanowej i 2/3 orkiszowej), 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego lub ewentualnie wodę), 2 jajka od kur z wolnego chowu, sól, pieprz kubeba, szczypta dyptamu i/lub bertramu, ewentualnie mieszanki curry, olej słonecznikowy (kokosowy lub masło klarowane) do smażenia, do podania: natka pietruszki, śmietana i mieszanka ziół św. Hildegardy.

Cukinie obieramy i gotujemy na parze, kroimy w drobną kostkę i odcedzamy na sicie (można lekko odcisnąć, by nie były mocno wilgotne).

Z obu mąk, mleka i jajek robimy ciasto naleśnikowe, mieszając wszystkie składniki rózgą, przyprawiamy i zostawiamy wszystko na pół do godziny (ciasto odpoczywa, cukinie stygną).

Łyżką nabieramy cukinie, zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Podajemy z kwaśną śmietaną posoloną i posypaną mieszanką ziół św. Hildegardy. 

 

Zapraszamy po zakupy: dyptam, mąka kasztanowa i średniowieczne zioła mają moc.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium