Dyptamu dajemy odrobinę, w przeciwnym razie danie będzie gorzkie. Za to mąka kasztanowa sprawi, że placki będą miały przyjemnie orzechowy smak. Kasztany jadalne wywierają ponadto dobroczynny wpływ na odporność - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom.
Składniki: 4 cukinie, 1 szklanka mąki (w tym 1/3 kasztanowej i 2/3 orkiszowej), 1 szklanka mleka (można użyć roślinnego lub ewentualnie wodę), 2 jajka od kur z wolnego chowu, sól, pieprz kubeba, szczypta dyptamu i/lub bertramu, ewentualnie mieszanki curry, olej słonecznikowy (kokosowy lub masło klarowane) do smażenia, do podania: natka pietruszki, śmietana i mieszanka ziół św. Hildegardy.
Cukinie obieramy i gotujemy na parze, kroimy w drobną kostkę i odcedzamy na sicie (można lekko odcisnąć, by nie były mocno wilgotne).
Z obu mąk, mleka i jajek robimy ciasto naleśnikowe, mieszając wszystkie składniki rózgą, przyprawiamy i zostawiamy wszystko na pół do godziny (ciasto odpoczywa, cukinie stygną).
Łyżką nabieramy cukinie, zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Podajemy z kwaśną śmietaną posoloną i posypaną mieszanką ziół św. Hildegardy.
Zapraszamy po zakupy: dyptam, mąka kasztanowa i średniowieczne zioła mają moc.