Mąka orkiszowa typ 630 25kg GEISINGEN
Opis
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
Biała mąka otrzymana z mieszanki prastarych odmian orkiszu. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza", mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista.
Kraj pochodzenia: Niemcy.
Produkt zawiera gluten.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Odmiana orkiszu: Frankenkorn
Typy mąk
Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne typ 500, 600, 700
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste typ 1500, 2000
*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Zofia Kiersnowska
Mąka jest bardzo puszysta i warta do polecenia. Mój piekarz jest zachwycony jakością a doświadczenie ma ogromne, wieloletnie. Chleby są smaczne i zdrowe!
Izabela Kubicka
Mąka 630 nadaje się do wszystkiego - ciast, makaronów, naleśników. Jest miałka, ale jednocześnie daje wrażenie tłustej - pełnej życia. Używam od dawna.