


Mieszanka chrzanu z galgantem 100 g
Opis
Hildegarda tak opisuje działanie mieszanki chrzanu z galgantem:
„Gdy chrzan jest zielony, należy wysuszyć go w słońcu i zaraz dodać do niego tyle samo sproszkowanego galgantu. Kto odczuwa dolegliwości serca, ten powinien zjeść ten proszek z chlebem na czczo i po posiłku, a poczuje się lepiej, bowiem jeśli chłód chrzanu i ciepło galgantu zostaną w ten sposób ze sobą zmieszane, wówczas złagodzą dolegliwości sercowe. (…) Kto odczuwa dolegliwości płuc, powinien pić ten proszek w ciepłym winie lub w ciepłej wodzie na czczo i po jedzeniu, a wyzdrowieje, bowiem siła działania rzeczonej rośliny w tej mieszance rozgrzewa i leczy płuca”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Chrzan działa jako środek leczniczy na płuca. Hildegarda polecała tę mieszankę do stosowania pomocniczo przy krótkim oddechu, dusznościach, uporczywym kaszlu oraz zastoinowym nieżycie oskrzeli.
Galgant z kolei działa leczniczo na serce. W związku z tym według nauki Hildegardy mieszanka sprawdzi się także pomocniczo w przypadku niewydolności lewokomorowej serca. O niewydolności lewokomorowej mówi się wtedy, gdy serce nie radzi sobie z pompowaniem krwi i ma trudności z transportowaniem jej do tętnic. Może przy tym dojść do zastoju, zwłaszcza w płucach, z niewydolnością lewokomorową serca. W tym przypadku mieszanka ta będzie odpowiednia gdyż chrzan działa na płuca a galgant na serce.
Składniki: chrzan mielony (50%), mielony korzeń galgantu
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: zaleca się spożywać 2-4 czubków noża tej mieszanki na chlebie.
Producent: Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., ul. Lektykarska 11, 01-687 Warszawa
Firma St. Hildegard Posch gwarantuje najwyższą jakość naturalnych surowców i zapewnia zgodność produktów z oryginalnymi recepturami świętej Hildegardy z Bingen.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.