„Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle to obok „Żywności, która leczy” dr. Strehlowa, kultowa książka fanów żywienia według zaleceń św. Hildegardy. Wiele osób to właśnie z nią rozpoczynało hildegardiańskie gotowanie
i gorąco ją poleca.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem książki jest przedstawienie przepisu poprzez podział kartki na pół: po lewej stronie wytłuszczając składniki, wkomponowane w działania, zapisane po prawej stronie.
Zanim jednak z nich skorzystamy, możemy dowiedzieć się jakie kuchenne utensylia autorki używają najchętniej oraz co takiego w zaleceniach św. Hildegardy szczególnie je urzekło. Jest też rozdział o robieniu i właściwym przechowywaniu zapasów.
Wśród przepisów mamy te na sałatki i zimne przystawki, pasty kanapkowych i dipy, aż po zupy, dania na ciepło, desery, ciasta i słodycze oraz napoje.
Jest też rozdział dla wegetarian i miłośników warzyw oraz – ten dodatkowy - dla fanów śniadań i podwieczorków.
Książkę zamyka przykładowe menu uwzględniające pory roku i indeks potraw (bardzo pomocny przy wyszukiwaniu konkretnego przepisu).
Świetnym pomysłem jest też wkładka ze zdjęciami wybranych potraw. Można podejrzeć efekty i pomysły na podanie specjałów.
W książce znajdziemy również przepisy powszechnie znane fanom kuchni św. Hildegardy, jak choćby ciasteczka na nerwy (również w wersji szybkiej i dla liczących kalorie), ale też wiele zaskakujących.
Autorki świetnie wkomponowały zalecenia Mniszki z Bingen nie tylko w kuchnię niemiecką, francuską czy włoską, ale rówież azjatycką (zakupcie twardziaki japońskie) i arabską (będzie strucla turecka).
Aż kusi, by dołączyć do tego tradycyjną kuchnię polską: barszczyk, pierogi
z serem i miętą czy orkiszową szarlotkę.
Takie przepisy znajdziecie jednak na blogu Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy i u nas. Zapraszamy też po zakup książki, z którą po prostu gotujcie, wprowadzając zdrowie i radość do swoich domów.
Książka dostępna tutaj.