Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Potrawka z fenkułu 0
Potrawka z fenkułu

Z marchwią, mięsem z rosołu i prażonymi pestkami słonecznika. Świetnie smakuje z orkiszowymi łazankami lub makaronem z mąką kasztanową.

Składniki:

  • 3 fenkuły,
  • 1 marchewka,
  • połowa małej bulwy selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego,
  • po szczypcie bertramu i macierzanki,
  • sól i pieprz do smaku.


Z fenkułu odkładamy zdrewniałe części (można ich użyć podczas gotowania wywaru), środki kroimy na ćwiartki, wykrawamy głąby i kroimy na paski.

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Cebulę obieramy i kroimy drobno.


W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowaną drobno cebulę. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i seler, chwilę przesmażamy, na końcu fenkuły. Przesmażone warzywa podlewamy odrobiną wody (około pół szklanki), dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Potrawkę podajemy posypaną ziarnem słonecznika (można go wcześniej podprażyć na suchej, gorącej patelni), udekorowaną fenkułowym koprem. 


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium