Z marchwią, mięsem z rosołu i prażonymi pestkami słonecznika. Świetnie smakuje z orkiszowymi łazankami lub makaronem z mąką kasztanową.
Składniki:
- 3 fenkuły,
- 1 marchewka,
- połowa małej bulwy selera,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- po szczypcie bertramu i macierzanki,
- sól i pieprz do smaku.
Z fenkułu odkładamy zdrewniałe części (można ich użyć podczas gotowania wywaru), środki kroimy na ćwiartki, wykrawamy głąby i kroimy na paski.
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Cebulę obieramy i kroimy drobno.
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowaną drobno cebulę. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i seler, chwilę przesmażamy, na końcu fenkuły. Przesmażone warzywa podlewamy odrobiną wody (około pół szklanki), dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Potrawkę podajemy posypaną ziarnem słonecznika (można go wcześniej podprażyć na suchej, gorącej patelni), udekorowaną fenkułowym koprem.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita