Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z cynamonowo-galgantowym winegretem 0
Sałatka z cynamonowo-galgantowym winegretem

Pyszna, słodkawa, cynamonowo-pomarańczowa i ze składników polecanych przez św. Hildegardę z Bingen. Sałaty można zastąpić rukwią wodną lub dodać do nich botwinkę, szpinak czy młode listki babki zwyczajnej. Zamiast lub obok daktyli mogą wystąpić niesiarkowane suszone lub świeże morele. Z olejów idealnie pasuje migdałowy, ale można też dać słonecznikowy czy z orzechów włoskich. Ważne by były nierafinowane (z pierwszego tłoczenia). Wszystkiego smacznego!

Składniki na sałatkę: 3 pomarańcze, 100g mieszanki sałat, 150g daktyli, 50g prażonych migdałów,

na sos: 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki cynamonu, 2-3 szczypty galgantu, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku

Pomarańcze obieramy odcinając piętki, zdejmując skórkę i albedo (biała błonka). Następnie kroimy je ostrym nożem na plasterki.

Sałaty myjemy, osuszamy i mieszamy z połową sosu. Zostawiamy chwilę do naciągnięcia.

Na półmisku układamy sałatę, talarki pomarańczy, daktyle. Piętki pomarańczy możemy wycisnąć na sałatkę. Posypujemy migdałami i polewamy resztą sosu. Zjadamy od razu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium