Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z cynamonowo-galgantowym winegretem 0
Sałatka z cynamonowo-galgantowym winegretem

Pyszna, słodkawa, cynamonowo-pomarańczowa i ze składników polecanych przez św. Hildegardę z Bingen. Sałaty można zastąpić rukwią wodną lub dodać do nich botwinkę, szpinak czy młode listki babki zwyczajnej. Zamiast lub obok daktyli mogą wystąpić niesiarkowane suszone lub świeże morele. Z olejów idealnie pasuje migdałowy, ale można też dać słonecznikowy czy z orzechów włoskich. Ważne by były nierafinowane (z pierwszego tłoczenia). Wszystkiego smacznego!

Składniki na sałatkę: 3 pomarańcze, 100g mieszanki sałat, 150g daktyli, 50g prażonych migdałów,

na sos: 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki cynamonu, 2-3 szczypty galgantu, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku

Pomarańcze obieramy odcinając piętki, zdejmując skórkę i albedo (biała błonka). Następnie kroimy je ostrym nożem na plasterki.

Sałaty myjemy, osuszamy i mieszamy z połową sosu. Zostawiamy chwilę do naciągnięcia.

Na półmisku układamy sałatę, talarki pomarańczy, daktyle. Piętki pomarańczy możemy wycisnąć na sałatkę. Posypujemy migdałami i polewamy resztą sosu. Zjadamy od razu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium