Na przednówku ciągnie nas do nowalijek. Tymczasem zimowe sałaty, burak pieczony z macierzanką i (opcjonalnie) jabłuszkami kaparów jest równie dobry, a zdrowszy.
Składniki: 2-3 uparowane buraki, garść ciemnych winogron, 1-2 łyżki masła lub oleju do zapiekania i 1 łyżeczka macierzanki (klik), ok 100g roszponki, twardy serek kozi, mały słoiczek kanarowych jabłuszek, na sos: 4 łyżki oleju słonecznikowego lub ziołowego, 2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukru trzcinowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i sok z pomarańczy lub cytryny do smaku, zioła do sałatek św. Hildegardy (klik).
Podpiekamy buraki i winogrona. Uparowane lub ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, słupki lub w ósemki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy i posypujemy macierzanką. Pomiędzy plastry buraka układamy winogrona i całość skrapiamy olejem/masłem klarowanym. Zapiekamy 5-10 minut w 200 stopniach.
Robimy sos winegret. Cukier i przyprawy rozpuszczamy w occie, soku z cytrusów, rozrabiamy z olejem i mieszamy z ziołami św. Hildegardy.
Przygotowujemy sałatkę. Roszponkę płuczemy, polewamy sosem i mieszamy. Na talerz wykładamy roszponkę, układamy buraki, winogrona i pokruszony ser kozi. Całość można udekorować kaparowymi jabłuszkami.