Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Produkt dnia
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z roszponki, buraków i koziego sera 0
Sałatka z roszponki, buraków i koziego sera

Na przednówku ciągnie nas do nowalijek. Tymczasem zimowe sałaty, burak pieczony z macierzanką i (opcjonalnie) jabłuszkami kaparów jest równie dobry, a zdrowszy.

Składniki: 2-3 uparowane buraki, garść ciemnych winogron, 1-2 łyżki masła lub oleju do zapiekania i 1 łyżeczka macierzanki (klik), ok 100g roszponki, twardy serek kozi, mały słoiczek kanarowych jabłuszek, na sos: 4 łyżki oleju słonecznikowego lub ziołowego, 2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukru trzcinowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i sok z pomarańczy lub cytryny do smaku, zioła do sałatek św. Hildegardy (klik).

 

Podpiekamy buraki i winogrona. Uparowane lub ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, słupki lub w ósemki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy i posypujemy macierzanką. Pomiędzy plastry buraka układamy winogrona i całość skrapiamy olejem/masłem klarowanym. Zapiekamy 5-10 minut w 200 stopniach.

Robimy sos winegret. Cukier i przyprawy rozpuszczamy w occie, soku z cytrusów, rozrabiamy z olejem i mieszamy z ziołami św. Hildegardy.

Przygotowujemy sałatkę. Roszponkę płuczemy, polewamy sosem i mieszamy. Na talerz wykładamy roszponkę, układamy buraki, winogrona i pokruszony ser kozi. Całość można udekorować kaparowymi jabłuszkami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium