Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z roszponki, buraków i koziego sera 0
Sałatka z roszponki, buraków i koziego sera

Na przednówku ciągnie nas do nowalijek. Tymczasem zimowe sałaty, burak pieczony z macierzanką i (opcjonalnie) jabłuszkami kaparów jest równie dobry, a zdrowszy.

Składniki: 2-3 uparowane buraki, garść ciemnych winogron, 1-2 łyżki masła lub oleju do zapiekania i 1 łyżeczka macierzanki (klik), ok 100g roszponki, twardy serek kozi, mały słoiczek kanarowych jabłuszek, na sos: 4 łyżki oleju słonecznikowego lub ziołowego, 2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukru trzcinowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i sok z pomarańczy lub cytryny do smaku, zioła do sałatek św. Hildegardy (klik).

 

Podpiekamy buraki i winogrona. Uparowane lub ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, słupki lub w ósemki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy i posypujemy macierzanką. Pomiędzy plastry buraka układamy winogrona i całość skrapiamy olejem/masłem klarowanym. Zapiekamy 5-10 minut w 200 stopniach.

Robimy sos winegret. Cukier i przyprawy rozpuszczamy w occie, soku z cytrusów, rozrabiamy z olejem i mieszamy z ziołami św. Hildegardy.

Przygotowujemy sałatkę. Roszponkę płuczemy, polewamy sosem i mieszamy. Na talerz wykładamy roszponkę, układamy buraki, winogrona i pokruszony ser kozi. Całość można udekorować kaparowymi jabłuszkami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium