Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
Produkt dnia
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka z roszponki, buraków i koziego sera 0
Sałatka z roszponki, buraków i koziego sera

Na przednówku ciągnie nas do nowalijek. Tymczasem zimowe sałaty, burak pieczony z macierzanką i (opcjonalnie) jabłuszkami kaparów jest równie dobry, a zdrowszy.

Składniki: 2-3 uparowane buraki, garść ciemnych winogron, 1-2 łyżki masła lub oleju do zapiekania i 1 łyżeczka macierzanki (klik), ok 100g roszponki, twardy serek kozi, mały słoiczek kanarowych jabłuszek, na sos: 4 łyżki oleju słonecznikowego lub ziołowego, 2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukru trzcinowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i sok z pomarańczy lub cytryny do smaku, zioła do sałatek św. Hildegardy (klik).

 

Podpiekamy buraki i winogrona. Uparowane lub ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, słupki lub w ósemki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu, solimy, pieprzymy i posypujemy macierzanką. Pomiędzy plastry buraka układamy winogrona i całość skrapiamy olejem/masłem klarowanym. Zapiekamy 5-10 minut w 200 stopniach.

Robimy sos winegret. Cukier i przyprawy rozpuszczamy w occie, soku z cytrusów, rozrabiamy z olejem i mieszamy z ziołami św. Hildegardy.

Przygotowujemy sałatkę. Roszponkę płuczemy, polewamy sosem i mieszamy. Na talerz wykładamy roszponkę, układamy buraki, winogrona i pokruszony ser kozi. Całość można udekorować kaparowymi jabłuszkami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium