Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Płatki drobne orkiszowe 1kg Geisingen
Płatki drobne orkiszowe 1kg Geisingen
17,90 zł 14,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 10,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
13,90 zł 10,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sok z tarniny 0
Sok z tarniny

Tarnina rośnie dziko na skraju naszych pól i lasów. Dawniej jej owoce były przekąską dla dzieci i pasterzy, dziś popadły w zapomnienie, a szkoda. Zawierają flawonoidy, witaminę C, beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu.

Św. Hildegarda pisała o tarninie, że „podobna jest do zuchwałości”, klasyfikowała ją jako bardziej ciepłą niż zimną i widziała słuszność jej stosowania w przypadku dolegliwości żołądka.

Dziś wiemy, że owoce tarniny działają rozkurczająco na ściany i mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i za sprawą zawartych w niej garbników działają przeciwbiegunkowo. Tarnina spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jej owoce są więc szczególnie wskazane dla ludzi w podeszłym wieku i u dzieci, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, przebiegających z nadmierną fermentacją. Wtedy dobrze jest użyć suszu owocowego, który następnie zaparzamy wrzątkiem. A oto przepis jak zrobić sok.

 

Składniki:

  • 2 kg owoców tarniny,

  • 3 szklanki surowego cukru trzcinowego,

  • 3 litry wody,

  • na czubek łyżeczki sproszkowanego cynamonu i goździków.

 

Umyte owoce zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na pół dnia. Sok odcedzamy, zagotowujemy i znowu zalewamy nim owoce, cały zabieg należy powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Na końcu odcedzony sok należy posłodzić, dodać przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Można go zawekować na zimę.

Rada: w podobny sposób można przygotować sok z owoców dzikiej róży.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium