Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sok z tarniny 0
Sok z tarniny

Tarnina rośnie dziko na skraju naszych pól i lasów. Dawniej jej owoce były przekąską dla dzieci i pasterzy, dziś popadły w zapomnienie, a szkoda. Zawierają flawonoidy, witaminę C, beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu.

Św. Hildegarda pisała o tarninie, że „podobna jest do zuchwałości”, klasyfikowała ją jako bardziej ciepłą niż zimną i widziała słuszność jej stosowania w przypadku dolegliwości żołądka.

Dziś wiemy, że owoce tarniny działają rozkurczająco na ściany i mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i za sprawą zawartych w niej garbników działają przeciwbiegunkowo. Tarnina spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jej owoce są więc szczególnie wskazane dla ludzi w podeszłym wieku i u dzieci, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, przebiegających z nadmierną fermentacją. Wtedy dobrze jest użyć suszu owocowego, który następnie zaparzamy wrzątkiem. A oto przepis jak zrobić sok.

 

Składniki:

  • 2 kg owoców tarniny,

  • 3 szklanki surowego cukru trzcinowego,

  • 3 litry wody,

  • na czubek łyżeczki sproszkowanego cynamonu i goździków.

 

Umyte owoce zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na pół dnia. Sok odcedzamy, zagotowujemy i znowu zalewamy nim owoce, cały zabieg należy powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Na końcu odcedzony sok należy posłodzić, dodać przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Można go zawekować na zimę.

Rada: w podobny sposób można przygotować sok z owoców dzikiej róży.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium