Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
98,00 zł 65,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
FIN GLUKIMTABS
FIN GLUKIMTABS
103,00 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
FIN FINTABS C
FIN FINTABS C
78,00 zł 59,00 zł
szt.
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
37,90 zł 30,84 zł
szt.
FIN OPTISALTABS
FIN OPTISALTABS
75,00 zł 55,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
FIN MINERALTABS
FIN MINERALTABS
52,00 zł 39,00 zł
szt.
FIN ColpHTABS
FIN ColpHTABS
143,00 zł 69,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Produkt dnia
KONFITURA PIGWOWA 200G
KONFITURA PIGWOWA 200G
13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sok z tarniny 0
Sok z tarniny

Tarnina rośnie dziko na skraju naszych pól i lasów. Dawniej jej owoce były przekąską dla dzieci i pasterzy, dziś popadły w zapomnienie, a szkoda. Zawierają flawonoidy, witaminę C, beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu.

Św. Hildegarda pisała o tarninie, że „podobna jest do zuchwałości”, klasyfikowała ją jako bardziej ciepłą niż zimną i widziała słuszność jej stosowania w przypadku dolegliwości żołądka.

Dziś wiemy, że owoce tarniny działają rozkurczająco na ściany i mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i za sprawą zawartych w niej garbników działają przeciwbiegunkowo. Tarnina spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jej owoce są więc szczególnie wskazane dla ludzi w podeszłym wieku i u dzieci, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, przebiegających z nadmierną fermentacją. Wtedy dobrze jest użyć suszu owocowego, który następnie zaparzamy wrzątkiem. A oto przepis jak zrobić sok.

 

Składniki:

  • 2 kg owoców tarniny,

  • 3 szklanki surowego cukru trzcinowego,

  • 3 litry wody,

  • na czubek łyżeczki sproszkowanego cynamonu i goździków.

 

Umyte owoce zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na pół dnia. Sok odcedzamy, zagotowujemy i znowu zalewamy nim owoce, cały zabieg należy powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Na końcu odcedzony sok należy posłodzić, dodać przyprawy i gotować jeszcze 10 minut. Można go zawekować na zimę.

Rada: w podobny sposób można przygotować sok z owoców dzikiej róży.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium