Św. Hildagada poleca grzyby rosnące na pniach drzew, a więc boczniaki, twardziaki (japońskie, ostrygowate) czy opieńki. Jeśli jednak stawiacie na tradycyjny smak zapiekanki, można też użyć pieczarek.
Nie wahajcie się jednak zamienić pszenną bagietkę na cukinię. Otrzymacie pyszne, jarskie, bezglutenowe i mało kaloryczne danie (zwłaszcza jak twardy żółty ser zastąpicie mozzarellą).
Składniki:
-
2 długie cukinie,
-
2 cebule,
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-
sól i pieprz (najlepiej kubeba) do smaku,
-
30 dag boczniaków (zamiennie można użyć pieczarek),
-
tarty ser żółty (osoby z chorymi płucami niech zapiekanki obłożą mozzarellą).
Cukinie szorujemy, wydrążamy środki (nie wyrzucamy) i obgotowujemy we wrzątku 3 minuty. To ważne, by mieć pewność, że bez problemu się upieką.
Robimy sos pomidorowy z cukinii, ścierając wydrążone środki na tarce jarzynowej lub drobno krojąc i przesmażając z cebulką i odrobiną przecieru z pomidorów, doprawiamy.
Grzyby szorujemy, kroimy i przesmażamy na maśle, doprawiamy. Ser ścieramy na tarce.
Do obgotowanych i osuszoych cukinii nakładamy najpierw sos pomidorowy z cukinii, potem pieczarki a na końcu starty ser. Wszystko zapiekamy 15-20 minut. Pycha!