Cudownie zieloniutka, pełna dobra z wiosennych dzikich roślin. Prosta w przygotowaniu i łatwa do zabrania w formie przekąski.
Składniki: 450g zieleniny (do wyboru: rukwi wodnej, natki pietruszki, bazylii, młodych listków pokrzywy, babki, bluszczyka kurdybanka, botwinki, szpinaku, szczypiorku), 1 cebula, 2-3 łyżki masła klarowanego i jeszcze odrobinę do wysmarowania formy, 2 łyżeczki bertramu, 2 łyżeczki kurkumy, 8 średnich wiejskich jaj, 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym, 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz kubeba, 100g orzechów włoskich posiekanych
Zieleninę porządnie płuczemy, osączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę, dodajemy bertram, zieleninę i kurkumę, chwilę smażymy. Studzimy.
Jajka mieszamy z mąką, jogurtem, proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ostudzone zioła dodajemy do masy jajecznej wraz z orzechami i mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i wylewamy masę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35-40 minut aż jajka się zetną również w środku (można to sprawdzić czubkiem noża).
Po ostudzeniu można pokroić w kwadraty i zabrać na majówkę.