Ciekawa, wegetariańska propozycja, tania szybka w przygotowaniu, zdrowa i bardzo smaczna. Do tego z bluszczykiem kurdybankiem, który - jak zapewnia Opatka z Bingen - chroni nas przed wyczerpaniem.
Składniki:
-
1 cebula,
-
1 litr wody,
-
1 łyżka masła klarowanego lub oleju słonecznikowego,
-
3-4 buraki (w sklepie można kupić buraki parowane, co znacznie skraca czas przygotowania zupy),
-
1 łyżeczka suszonego bluszczyku kurdybanku,
-
odrobina soku z cytryny lub octu winnego,
-
sól kamienna i pieprz kubeba do smaku.
Na tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy suszony bluszczyk kurdybanek i przesmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy to wodą i wrzucamy pokrojone buraczki.
Doprawiamy do smaku (sól, pieprz) i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania sypiemy cienkim strumieniem grysik orkiszowy, mieszając.
Gotujemy jeszcze chwilę (wystarczy minuta, dwie), na koniec zakwaszając sokiem z cytryny.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.