Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
89,00 zł 62,14 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Produkt dnia
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bataty z pieczoną kozią fetą i miętą polej 0
Bataty z pieczoną kozią fetą i miętą polej

Mniszka z Bingen różnicuję miętę dużą, małą, nadwodną i miętę polej. Ta ostatnia „ma moc 15 ziół”, Hildegarda poleca dodawać ją do posiłków przy problemach z trawieniem. Wspaniale komponuje się z sosami na bazie jogurtów greckich/śmietany, które z kolei idealnie pasują do pieczonych w piekarniku/na grillu warzyw. Miętę polej można też jeść z miodem na orkiszowym chlebie a bataty z naszego przepisu zastąpić pieczoną dynią.

Składniki: 4-5 batatów, 4-5 łyżek masła klarowanego, 1 łyżka ziół św. Hildegardy, 2 kostki fety z mleka koziego, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka mięty polej, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku.

Bataty obieramy i kroimy w łódki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu. Masło klarowane rozpuszczamy, dodajemy do niego zioła, sól i pieprz do smaku. Polewamy nim bataty, mieszając rękami, aby się dobrze masłem natłuściły. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

W tym czasie fetę kroimy w kostkę, śmietanę mieszamy w misce z miętą polej, odrobiną pieprzu oraz soli.

Podpieczone bataty przekręcamy na drugą stronę i zsuwamy na bok, gdzie wykładamy ser feta. Całość podpiekamy jeszcze 10 minut.

Upieczone  bataty wykładamy na talerz a śmietanę mieszamy z ciepłą, podpieczoną fetą i robimy nią kleksy na warzywach.

Całość możemy udekorować listkami świeżej mięty albo fenkułowym koprem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium