Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bataty z pieczoną kozią fetą i miętą polej 0
Bataty z pieczoną kozią fetą i miętą polej

Mniszka z Bingen różnicuję miętę dużą, małą, nadwodną i miętę polej. Ta ostatnia „ma moc 15 ziół”, Hildegarda poleca dodawać ją do posiłków przy problemach z trawieniem. Wspaniale komponuje się z sosami na bazie jogurtów greckich/śmietany, które z kolei idealnie pasują do pieczonych w piekarniku/na grillu warzyw. Miętę polej można też jeść z miodem na orkiszowym chlebie a bataty z naszego przepisu zastąpić pieczoną dynią.

Składniki: 4-5 batatów, 4-5 łyżek masła klarowanego, 1 łyżka ziół św. Hildegardy, 2 kostki fety z mleka koziego, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka mięty polej, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku.

Bataty obieramy i kroimy w łódki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu. Masło klarowane rozpuszczamy, dodajemy do niego zioła, sól i pieprz do smaku. Polewamy nim bataty, mieszając rękami, aby się dobrze masłem natłuściły. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

W tym czasie fetę kroimy w kostkę, śmietanę mieszamy w misce z miętą polej, odrobiną pieprzu oraz soli.

Podpieczone bataty przekręcamy na drugą stronę i zsuwamy na bok, gdzie wykładamy ser feta. Całość podpiekamy jeszcze 10 minut.

Upieczone  bataty wykładamy na talerz a śmietanę mieszamy z ciepłą, podpieczoną fetą i robimy nią kleksy na warzywach.

Całość możemy udekorować listkami świeżej mięty albo fenkułowym koprem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium