Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bataty z pieczoną kozią fetą i miętą polej 0
Bataty z pieczoną kozią fetą i miętą polej

Mniszka z Bingen różnicuję miętę dużą, małą, nadwodną i miętę polej. Ta ostatnia „ma moc 15 ziół”, Hildegarda poleca dodawać ją do posiłków przy problemach z trawieniem. Wspaniale komponuje się z sosami na bazie jogurtów greckich/śmietany, które z kolei idealnie pasują do pieczonych w piekarniku/na grillu warzyw. Miętę polej można też jeść z miodem na orkiszowym chlebie a bataty z naszego przepisu zastąpić pieczoną dynią.

Składniki: 4-5 batatów, 4-5 łyżek masła klarowanego, 1 łyżka ziół św. Hildegardy, 2 kostki fety z mleka koziego, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka mięty polej, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku.

Bataty obieramy i kroimy w łódki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym żaroodpornym naczyniu. Masło klarowane rozpuszczamy, dodajemy do niego zioła, sól i pieprz do smaku. Polewamy nim bataty, mieszając rękami, aby się dobrze masłem natłuściły. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

W tym czasie fetę kroimy w kostkę, śmietanę mieszamy w misce z miętą polej, odrobiną pieprzu oraz soli.

Podpieczone bataty przekręcamy na drugą stronę i zsuwamy na bok, gdzie wykładamy ser feta. Całość podpiekamy jeszcze 10 minut.

Upieczone  bataty wykładamy na talerz a śmietanę mieszamy z ciepłą, podpieczoną fetą i robimy nią kleksy na warzywach.

Całość możemy udekorować listkami świeżej mięty albo fenkułowym koprem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl