Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ciasteczka lawendowe 0
Ciasteczka lawendowe

Lawenda wąskolistna (lekarska) ma działanie przeciwskórczowe, uspokajające
i antyseptyczne, działa jednak również wiatropędnie i poprawia trawienie. My zrobiliśmy z nią orkiszowe, kruche ciasteczka, nie tylko dla małych księżniczek.


Składniki:

  • 400g mąki orkiszowej (przesianej),
  • 200g masła (zimnego, startego na tarce jarzynowej),
  • 2 małe jajka (lekko rozbełtane),
  • 100g surowego cukru trzcinowego (lepszy drobny),
  • 3-4 łyżki kwiatów lawendy (mogą być suszone).


Wszystkie składniki wrzucamy do miski i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy w walec, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki (stężeje to będzie łatwiej na nim pracować).


Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wychodzi około 30 sztuk.

Rada: w książce „Po prostu gotuj!” autorstwa B. Pregenzer i B. Schmidle znajdziecie przepis na ciasto lawendowe.

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium