Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ciasteczka lawendowe 0
Ciasteczka lawendowe

Lawenda wąskolistna (lekarska) ma działanie przeciwskórczowe, uspokajające
i antyseptyczne, działa jednak również wiatropędnie i poprawia trawienie. My zrobiliśmy z nią orkiszowe, kruche ciasteczka, nie tylko dla małych księżniczek.


Składniki:

  • 400g mąki orkiszowej (przesianej),
  • 200g masła (zimnego, startego na tarce jarzynowej),
  • 2 małe jajka (lekko rozbełtane),
  • 100g surowego cukru trzcinowego (lepszy drobny),
  • 3-4 łyżki kwiatów lawendy (mogą być suszone).


Wszystkie składniki wrzucamy do miski i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy w walec, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki (stężeje to będzie łatwiej na nim pracować).


Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wychodzi około 30 sztuk.

Rada: w książce „Po prostu gotuj!” autorstwa B. Pregenzer i B. Schmidle znajdziecie przepis na ciasto lawendowe.

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium