Lawenda wąskolistna (lekarska) ma działanie przeciwskórczowe, uspokajające
i antyseptyczne, działa jednak również wiatropędnie i poprawia trawienie. My zrobiliśmy z nią orkiszowe, kruche ciasteczka, nie tylko dla małych księżniczek.
Składniki:
- 400g mąki orkiszowej (przesianej),
- 200g masła (zimnego, startego na tarce jarzynowej),
- 2 małe jajka (lekko rozbełtane),
- 100g surowego cukru trzcinowego (lepszy drobny),
- 3-4 łyżki kwiatów lawendy (mogą być suszone).
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy w walec, zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki (stężeje to będzie łatwiej na nim pracować).
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wychodzi około 30 sztuk.
Rada: w książce „Po prostu gotuj!” autorstwa B. Pregenzer i B. Schmidle znajdziecie przepis na ciasto lawendowe.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita