Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Frittata z cukinią 0
Frittata z cukinią

Frittata to masa jajeczna z warzywami. My dodaliśmy do swojej mąkę z kasztanów jadalnych i obłożyliśmy cukinią, posypując dużą ilością bertramu.

Bertram to bardzo wszechstronne zioło św. Hildegardy: podnosi biodostępność składników spożywanych w jego towarzystwie, wzmacnia naszą odporność i świetnie smakuje. Zatem – na zdrowie!


Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 duże jajka od kur z naturalnego chowu,
  • 1 łyżeczka bertramu,
  • sól bez antyzbrylaczy i pieprz (najlepiej odmiana kubeba) do smaku,
    natka pietruszki do dekoracji.


Cukinię szorujemy i kroimy na plastry a następnie przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron, aż będą szkliste. Zdejmujemy z patelni.

W misce roztrzepujemy jajka z mąką kasztanową (lepiej ją przesiać, lubi się zbrylać) i tartym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na wysmarowaną masłem patelnię ustawioną na małym ogniu.

Gdy frittata zaczyna się ścinać, układamy cukinię i posypujemy ją bertramem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut, aż masa się dobrze zetnie. Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.


Rada: innym razem na masę jajeczną możemy ułożyć podpieczoną wcześniej dynię i całość posypać galgantem albo buraki i macierzankę.

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium