Frittata to masa jajeczna z warzywami. My dodaliśmy do swojej mąkę z kasztanów jadalnych i obłożyliśmy cukinią, posypując dużą ilością bertramu.
Bertram to bardzo wszechstronne zioło św. Hildegardy: podnosi biodostępność składników spożywanych w jego towarzystwie, wzmacnia naszą odporność i świetnie smakuje. Zatem – na zdrowie!
Składniki:
- 1 mała cukinia,
- 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 4 duże jajka od kur z naturalnego chowu,
- 1 łyżeczka bertramu,
- sól bez antyzbrylaczy i pieprz (najlepiej odmiana kubeba) do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.
Cukinię szorujemy i kroimy na plastry a następnie przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron, aż będą szkliste. Zdejmujemy z patelni.
W misce roztrzepujemy jajka z mąką kasztanową (lepiej ją przesiać, lubi się zbrylać) i tartym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na wysmarowaną masłem patelnię ustawioną na małym ogniu.
Gdy frittata zaczyna się ścinać, układamy cukinię i posypujemy ją bertramem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut, aż masa się dobrze zetnie. Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.
Rada: innym razem na masę jajeczną możemy ułożyć podpieczoną wcześniej dynię i całość posypać galgantem albo buraki i macierzankę.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.