Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Frittata z cukinią 0
Frittata z cukinią

Frittata to masa jajeczna z warzywami. My dodaliśmy do swojej mąkę z kasztanów jadalnych i obłożyliśmy cukinią, posypując dużą ilością bertramu.

Bertram to bardzo wszechstronne zioło św. Hildegardy: podnosi biodostępność składników spożywanych w jego towarzystwie, wzmacnia naszą odporność i świetnie smakuje. Zatem – na zdrowie!


Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 duże jajka od kur z naturalnego chowu,
  • 1 łyżeczka bertramu,
  • sól bez antyzbrylaczy i pieprz (najlepiej odmiana kubeba) do smaku,
    natka pietruszki do dekoracji.


Cukinię szorujemy i kroimy na plastry a następnie przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron, aż będą szkliste. Zdejmujemy z patelni.

W misce roztrzepujemy jajka z mąką kasztanową (lepiej ją przesiać, lubi się zbrylać) i tartym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na wysmarowaną masłem patelnię ustawioną na małym ogniu.

Gdy frittata zaczyna się ścinać, układamy cukinię i posypujemy ją bertramem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut, aż masa się dobrze zetnie. Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.


Rada: innym razem na masę jajeczną możemy ułożyć podpieczoną wcześniej dynię i całość posypać galgantem albo buraki i macierzankę.

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium