Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Produkt dnia
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Galaretki agarowe 0
Galaretki agarowe

Z soków i żelującego agaru. Dzieciom bardzo smakują. Jeśli wykorzystamy naturalnie słodkie napoje (szczególnie polecam sok ananasowy), powstanie słodycz bez cukru dodanego. Zachęcamy do zabawy kolorami.

Oczywiście, lepiej jest jak dzieci jedzą zboża czy owoce w całości (nie zmielone, ze skórką), czasem jednak trzeba je zachęcić do naturalnych witamin w sposób bardziej pomysłowy.

I to jest jeden z takich pomysłów – galaretki agarowe.

W kuchni św. Hildegardy używamy agaru z dwóch powodów. Po pierwsze tężeje on w temperaturze pokojowej, więc galaretki nie są zimne (nie potrzebują lodówki). Po drugie dlatego, że wieprzowina jest odradzana przez Mniszkę z Bingen, a tradycyjna żelatyna właśnie z niej powstaje.

Jeśli do zrobienia soków czy napojów użyjemy rekomendowanych przez Hildegardę owoców: jabłek, malin, jeżyn, pomarańczy, wiśni czy orzechów lub zbóż: migdałów, owsa, orkiszu, uzyskamy zdrowe danie.

Do soków można dodać szczyptę galgantu, cynamonu czy mielonych goździków.


Składniki:

  • po 1 szklance płynów: soku malinowego lub wiśniowego, pomarańczowego lub ananasowego, napoju roślinnego migdałowego, orkiszowego lub owsianego,
  • po 1 łyżeczce agaru na każdą szklankę płynu.


Jedną szklankę zimnego płynu (soku lub napoju roślinnego) mieszamy
z 1 łyżeczką agaru i zagotowujemy. Wylewamy do szklanego naczynia (lub małych salaterek czy szklaneczek) i odczekujemy aż stężeje, by zrobić kolejną warstwę. Trwa to 15-30 minut do godziny.

Duże naczynie dobrze jest cienko posmarować olejem kokosowym, wtedy łatwiej będzie wyjąć galaretkę, jeśli chcemy pokroić ją w kwadraty.

Dla lepszego efektu dobrze jest kolejno wlewać płyny o różnym kolorze. Można też zmieszać np. sok wiśniowy z mlekiem migdałowym, dla uzyskania ciekawego koloru. Jeśli nie uda nam się ładnie pokroić ją w całości (nie wszystkie faktury łatwo się ze sobą sklejają), zróbmy kolorową kostkę.

Dobrej zabawy i wszystkiego smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium