Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Galaretki agarowe 0
Galaretki agarowe

Z soków i żelującego agaru. Dzieciom bardzo smakują. Jeśli wykorzystamy naturalnie słodkie napoje (szczególnie polecam sok ananasowy), powstanie słodycz bez cukru dodanego. Zachęcamy do zabawy kolorami.

Oczywiście, lepiej jest jak dzieci jedzą zboża czy owoce w całości (nie zmielone, ze skórką), czasem jednak trzeba je zachęcić do naturalnych witamin w sposób bardziej pomysłowy.

I to jest jeden z takich pomysłów – galaretki agarowe.

W kuchni św. Hildegardy używamy agaru z dwóch powodów. Po pierwsze tężeje on w temperaturze pokojowej, więc galaretki nie są zimne (nie potrzebują lodówki). Po drugie dlatego, że wieprzowina jest odradzana przez Mniszkę z Bingen, a tradycyjna żelatyna właśnie z niej powstaje.

Jeśli do zrobienia soków czy napojów użyjemy rekomendowanych przez Hildegardę owoców: jabłek, malin, jeżyn, pomarańczy, wiśni czy orzechów lub zbóż: migdałów, owsa, orkiszu, uzyskamy zdrowe danie.

Do soków można dodać szczyptę galgantu, cynamonu czy mielonych goździków.


Składniki:

  • po 1 szklance płynów: soku malinowego lub wiśniowego, pomarańczowego lub ananasowego, napoju roślinnego migdałowego, orkiszowego lub owsianego,
  • po 1 łyżeczce agaru na każdą szklankę płynu.


Jedną szklankę zimnego płynu (soku lub napoju roślinnego) mieszamy
z 1 łyżeczką agaru i zagotowujemy. Wylewamy do szklanego naczynia (lub małych salaterek czy szklaneczek) i odczekujemy aż stężeje, by zrobić kolejną warstwę. Trwa to 15-30 minut do godziny.

Duże naczynie dobrze jest cienko posmarować olejem kokosowym, wtedy łatwiej będzie wyjąć galaretkę, jeśli chcemy pokroić ją w kwadraty.

Dla lepszego efektu dobrze jest kolejno wlewać płyny o różnym kolorze. Można też zmieszać np. sok wiśniowy z mlekiem migdałowym, dla uzyskania ciekawego koloru. Jeśli nie uda nam się ładnie pokroić ją w całości (nie wszystkie faktury łatwo się ze sobą sklejają), zróbmy kolorową kostkę.

Dobrej zabawy i wszystkiego smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium