Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł
0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 190.01zł

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Jajko z szałwią 0
Jajko z szałwią

Pyszne danie, które stawia na nogi przeziębionych. Czosnek i szałwia mają właściwości przeciwzapalne a jogurt osłonowe.


Składniki
:

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (140g), bez dodatku mleka w proszku za to z żywymi kulturami bakterii,

  • 2-3 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka ziół św. Hildegardy do sałatek,

  • 3 jajka od kur z naturalnego chowu,

  • 1 pęczek świeżej szałwii,

  • 100g masła najlepiej klarowanego,

  • 1 łyżka octu winnego,

  • sól bez antyzbrylaczy do smaku.

 

Jogurt mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy do smaku. Rozsmarowujemy na talerzu.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę, do wrzątku dodajemy ocet, robimy wirek i wbijamy do niego jajko. Gotujemy 1-2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i osączone kładziemy na talerzu z jogurtem. Tak samo robimy z kolejnymi jajkami.

Masło rozpuszczamy, wrzucamy do niego listki szałwii (kilka zostawiając do dekoracji), smażymy aż staną się chrupkie. Masłem polewamy jajka i dekorujemy świeżą szałwią. Zjadamy od razu.

 

Rada: Można też użyć szałwii suszonej ze szczyptą hyzopu a całość posypać świeżą natką pietruszki, zawierającą dodatkowo dużą ilość witaminy C.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium