Pyszne danie, które stawia na nogi przeziębionych. Czosnek i szałwia mają właściwości przeciwzapalne a jogurt osłonowe.
Składniki:
-
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (140g), bez dodatku mleka w proszku za to z żywymi kulturami bakterii,
-
2-3 ząbki czosnku,
-
1 łyżeczka ziół św. Hildegardy do sałatek,
-
3 jajka od kur z naturalnego chowu,
-
1 pęczek świeżej szałwii,
-
100g masła najlepiej klarowanego,
-
1 łyżka octu winnego,
-
sól bez antyzbrylaczy do smaku.
Jogurt mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy do smaku. Rozsmarowujemy na talerzu.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę, do wrzątku dodajemy ocet, robimy wirek i wbijamy do niego jajko. Gotujemy 1-2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i osączone kładziemy na talerzu z jogurtem. Tak samo robimy z kolejnymi jajkami.
Masło rozpuszczamy, wrzucamy do niego listki szałwii (kilka zostawiając do dekoracji), smażymy aż staną się chrupkie. Masłem polewamy jajka i dekorujemy świeżą szałwią. Zjadamy od razu.
Rada: Można też użyć szałwii suszonej ze szczyptą hyzopu a całość posypać świeżą natką pietruszki, zawierającą dodatkowo dużą ilość witaminy C.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.