Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Produkt dnia
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak zrobić pesto św. Hildegardy? 0
Jak zrobić pesto św. Hildegardy?

Tradycyjne pesto, prócz bazylii, zawiera oliwę, której Mniszka z Bingen nie poleca. Zastępujemy ją olejem (słonecznikowy, migdałowy, z pestek winogron) posiłkując się doświadczeniem, że ludzie z naszej strefy klimatycznej lepiej trawią oleje i masło klarowane niż oliwę, zwłaszcza używaną w nadmiarze.

Orzeszki piniowe zastąpiliśmy polecanymi przez Hildegardę migdałami.
Św. Hildegarda o bazylii pisze, że „jest bardziej zimna niż ciepła” i poleca tym, których trawi „niewłaściwy żar płuc”.

Bazyliowe pesto jest więc propozycją idealną dla osób zbyt mocno rozgrzanych końcem lata. Chłodną porą roku radzę do bazylii dodać natkę pietruszki, która ma działanie rozgrzewające.


Składniki:

  • 100g słodkich (bez skórek) migdałów (warto je wcześniej namoczyć),
  • listki bazylii z jednej doniczki,
  • pęczek pietruszki lub czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
  • 1/3 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy,
  • 2/3 szklanki zimno tłoczonego oleju słonecznikowego (można zmieszać z olejem z konopi siewnych lub pestek winogron, pasuje też olej migdałowy)
    i jeszcze trochę do polania pesto w słoiczku,
  • sok z cytryny do smaku.


Wszystkie podane składniki mielimy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w przystawce do ręcznego blendera aż się połączą. Przy czym małe kawałeczki migdałów mogą być wyczuwalne, to nie przeszkadza.

Pesto przekładamy do słoiczka, na wierzch wlewając olej. Przechowujemy zamknięte w słoiczku, w lodówce do tygodnia.

Uwaga: pesto nie należy podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Lepiej wymieszać go z gorącym makaronem lub odstawić, żeby nabrało temperatury otoczenia.


Rada: pesto tradycyjnie można podać z orkiszowym makaronem, suszonym pomidorem z zalewy olejowej i prażonymi migdałami. Upalnym latem makaron orkiszowy radzę zastąpić zblanszowanymi wstążkami cukinii.

Osoby dobrze rozgrzane i o mocnej budowie ciała tak przygotowanym pesto mogą posmarować kromkę żytniego chleba na zakwasie i ewentualnie na wierzch położyć pasterek mozzarelli. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium