Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kasza orkiszowa z fenkułem i wędzonym pstrągiem 0
Kasza orkiszowa z fenkułem i wędzonym pstrągiem

Postne i miłe sercu danie św. Hildegardy. Kto jest przyzwyczajony do dzielenia talerza na kotlet, ziemniaki i surówkę, polubi to zestawienie. Zamiast pstrąga może być karmazyn czy sielawa (bywają w sklepach w wersji wędzonej).

Kaszę orkiszową grubą (najchętniej używam tej - KLIK) przepłukujemy na sicie, zalewamy podwójną ilością wody, dodajemy przyprawy (sól, pieprz do smaku, zioła św. Hildegardy - KLIK) i gotujemy do miękkości. Jeśli woda odparowała a kasza jest jeszcze twardawa, dolewamy odrobinę wrzątku. Ugotowaną zostawiamy chwilę pod przykryciem, żeby odpoczęła i napęczniała.

Fenkuły płuczemy, obieramy zdrewniałe końcówki i zdejmujemy wierzchnie warstwy (zużyjemy je podczas gotowania wywaru). Środki kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu (kubeba do kupienia tutaj – KLIK). Koper zostawiamy do dekoracji dania.

Wędzoną rybę obieramy ze skóry i ości, dzielimy na cząstki. Możemy też upiec w piekarniku szczupaka (KLIK po przepis) lub usmażyć na patelni filet z dorsza.

Na talerz wykładamy kaszę orkiszową, fenkuły i rybę. Całość dekorujemy fenkułowym koprem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium