Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kasza orkiszowa z kasztanami 1
Kasza orkiszowa z kasztanami

Kasztany jadalne na surowo są… niejadalne, dopiero obgotowane, upieczone, uprażone i obrane z łupinki oraz znajdującej się pod nią skórki nadają się do spożycia. 

Świeże nakłuwa się dookoła i gotuje we wrzącej wodzie 6 minut. Gdy obciekną, możliwie jak najgorętsze (najlepiej w rękawiczkach), obiera się z łupiny i znajdującej się pod nią skórki (gry ostygną będzie to bardzo trudne).

Kasztany można też upiec, nacinając łupinkę każdego kasztana na krzyż i wsuwając do bardzo gorącego piekarnika na około 10 minut lub uprażyć na patelni (koniecznie pod przykryciem – strzelają!).

Można też kupić kasztany suszone, wekowane i pakowane próżniowo a nawet w formie mąki kasztanowej. Pakowane próżniowo lub w słoikach należy zjadać od razu, suszone dodatkowo moczy się kilka godzin (najlepiej całą noc) i gotuje 25 minut.

Tymczasem zapraszamy na sycące, zdrowe śniadanie z kaszą orkiszową i kasztanami. Z rekomendacją św. Hildegardy.

 

Składniki:

  • pół szklanki grubej kaszy orkiszowej,

  • 1 szklankę wody,

  • 4-5 kasztany jadalne gotowe do zjedzenia (polecam pakowane próżniowo),

  • 2-3 łyżki mąki kasztanowej, połówkę pomarańczy,

  • 1 łyżka płatków migdałowych,

  • syrop z pigw albo syrop klonowy do smaku.


Kasztany zalewamy wodą i zagotowujemy. Dosypujemy kaszę, wrzucamy pomarańczowe plastry, laskę wanilii i migdałowe płatki, gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody albo wyciśnięty sok z pomarańczy).

Doprawiamy do smaku syropem. Zjadamy ciepłe z orkiszową kawą. Na zdrowie!

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

 

Komentarze do wpisu (1)

1 czerwca 2020

Wyśmienite jedzenie .

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium