Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kasza orkiszowa z kasztanami 0
Kasza orkiszowa z kasztanami

Kasztany jadalne na surowo są… niejadalne, dopiero obgotowane, upieczone, uprażone i obrane z łupinki oraz znajdującej się pod nią skórki nadają się do spożycia. 

Świeże nakłuwa się dookoła i gotuje we wrzącej wodzie 6 minut. Gdy obciekną, możliwie jak najgorętsze (najlepiej w rękawiczkach), obiera się z łupiny i znajdującej się pod nią skórki (gry ostygną będzie to bardzo trudne).

Kasztany można też upiec, nacinając łupinkę każdego kasztana na krzyż i wsuwając do bardzo gorącego piekarnika na około 10 minut lub uprażyć na patelni (koniecznie pod przykryciem – strzelają!).

Można też kupić kasztany suszone, wekowane i pakowane próżniowo a nawet w formie mąki kasztanowej. Pakowane próżniowo lub w słoikach należy zjadać od razu, suszone dodatkowo moczy się kilka godzin (najlepiej całą noc) i gotuje 25 minut.

Tymczasem zapraszamy na sycące, zdrowe śniadanie z kaszą orkiszową i kasztanami. Z rekomendacją św. Hildegardy.

 

Składniki:

  • pół szklanki grubej kaszy orkiszowej,

  • 1 szklankę wody,

  • 4-5 kasztany jadalne gotowe do zjedzenia (polecam pakowane próżniowo),

  • 2-3 łyżki mąki kasztanowej, połówkę pomarańczy,

  • 1 łyżka płatków migdałowych,

  • syrop z pigw albo syrop klonowy do smaku.


Kasztany zalewamy wodą i zagotowujemy. Dosypujemy kaszę, wrzucamy pomarańczowe plastry, laskę wanilii i migdałowe płatki, gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody albo wyciśnięty sok z pomarańczy).

Doprawiamy do smaku syropem. Zjadamy ciepłe z orkiszową kawą. Na zdrowie!

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium