Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
CHRUPKI ORKISZOWE SŁODZONE BIO 250g
17,00 zł 13,00 zł
szt.
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
Liście jesionu 200g POSCH wyprzedaż
35,00 zł 29,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 55,00 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 57,00 zł
szt.
FIN ZINKOTABS 300 TABL
FIN ZINKOTABS 300 TABL
86,00 zł 39,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,20 zł
Wacholder Trank- wyprzedaż
Wacholder Trank- wyprzedaż
74,90 zł 38,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kasza orkiszowa z kasztanami 0
Kasza orkiszowa z kasztanami

Kasztany jadalne na surowo są… niejadalne, dopiero obgotowane, upieczone, uprażone i obrane z łupinki oraz znajdującej się pod nią skórki nadają się do spożycia. 

Świeże nakłuwa się dookoła i gotuje we wrzącej wodzie 6 minut. Gdy obciekną, możliwie jak najgorętsze (najlepiej w rękawiczkach), obiera się z łupiny i znajdującej się pod nią skórki (gry ostygną będzie to bardzo trudne).

Kasztany można też upiec, nacinając łupinkę każdego kasztana na krzyż i wsuwając do bardzo gorącego piekarnika na około 10 minut lub uprażyć na patelni (koniecznie pod przykryciem – strzelają!).

Można też kupić kasztany suszone, wekowane i pakowane próżniowo a nawet w formie mąki kasztanowej. Pakowane próżniowo lub w słoikach należy zjadać od razu, suszone dodatkowo moczy się kilka godzin (najlepiej całą noc) i gotuje 25 minut.

Tymczasem zapraszamy na sycące, zdrowe śniadanie z kaszą orkiszową i kasztanami. Z rekomendacją św. Hildegardy.

 

Składniki:

  • pół szklanki grubej kaszy orkiszowej,

  • 1 szklankę wody,

  • 4-5 kasztany jadalne gotowe do zjedzenia (polecam pakowane próżniowo),

  • 2-3 łyżki mąki kasztanowej, połówkę pomarańczy,

  • 1 łyżka płatków migdałowych,

  • syrop z pigw albo syrop klonowy do smaku.


Kasztany zalewamy wodą i zagotowujemy. Dosypujemy kaszę, wrzucamy pomarańczowe plastry, laskę wanilii i migdałowe płatki, gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody albo wyciśnięty sok z pomarańczy).

Doprawiamy do smaku syropem. Zjadamy ciepłe z orkiszową kawą. Na zdrowie!

 

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl