Mąka orkiszowa typ 405 1kg GEISINGEN
Typ 405 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 405 prawie tylko z bielma.
Mąka orkiszowa typ 405 25kg GEISINGEN
Typ 405 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 405 prawie tylko z bielma.
MĄKA ORKISZOWA TYP 405 5kg
Typ 405 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 405 prawie tylko z bielma.
MĄKA ORKISZOWA TYP 630 1kg Geisingen
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
Mąka orkiszowa typ 630 25kg GEISINGEN
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
MĄKA ORKISZOWA TYP 630 5kg GEISINGEN
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
Orkisz
Orkisz zdecydowanie różni się od innych zbóż. Znany jest na ziemi od tysiącleci, opisywano go nawet Biblii, m.in. w Księdze Wyjścia czy w Księdze Ezechiela. Dlaczego warto zwrócić uwagę na tę roślinę i wprowadzić jej ziarna do swojej diety? Już sama budowa orkiszu świadczy o jego niezwykłych właściwościach. Ziarno ukryte jest bowiem w szczelnej okrywie, która nie przepuszcza do środka wilgoci ani szkodliwych substancji ze środowiska. Dzięki temu produkty wytwarzane z orkiszu są znacznie zdrowsze niż te produkowane z innych zbóż, a zwłaszcza z pszenicy. Warto dodać, że to prastare odmiany orkiszu zawierają bogactwo składników odżywczych.
Podstawowym produktem wytwarzanym z ziaren orkiszu jest oczywiście mąka. Wyróżniamy kilka jej typów. W sklepach możemy zamówić mąki jasne i ciemne. Zanim przejdziemy do zastosowań uniwersalnej mąki jasnej, warto wspomnieć także nieco o mące orkiszowej wyższych typów. Mąka orkiszowa ciemna jest mniej oczyszczona niż biała, a co za tym idzie, bogatsza w składniki odżywcze. To właśnie w zewnętrznych warstwach ziaren kryje się najwięcej minerałów i witamin.
Należy wspomnieć, że ciemną mąkę, czy to orkiszową, czy produkowaną z każdego innego zboża, określa się często jako razową lub pełnoziarnistą. Co można z niej przygotować? Oczywiście mąka wyższych typów ma nieco mniej uniwersalne zastosowanie w kuchni niż mąka jasna, ale świetnie sprawdzi się jako dodatek do wypieku chleba, bułek lub pełnoziarnistych naleśników, pity oraz tortilli. Mąka orkiszowa pełnoziarnista nadaje się również na makaron, który będzie zawierał więcej błonnika niż ten biały, co przekłada się na dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Mąka orkiszowa jasna
Najczęściej w kuchni stosuje się mąkę jasną. Głównym powodem jest jej uniwersalność. Można przygotować z niej wszystko, od delikatnych biszkoptów, ciast drożdżowych, przez kruche ciasteczka, spody do ciast, pierogi, kluski aż po świeże, chrupiące pieczywo. Warto nieco wspomnieć o walorach smakowych mąki orkiszowej. Przy zmianie diety na zdrowszą, wiele osób poszukuje zamienników pszenicy, ale mało który z nich gwarantuje zachowanie odpowiedniego smaku i należytej konsystencji w ulubionych potrawach. Na szczęście mąka orkiszowa jest dobrym wyborem również pod tym względem. Wiele osób twierdzi, że różnica smakowa w wypiekach z mąki pszennej i orkiszowej jest praktycznie niewyczuwalna.
Mąka orkiszowa 630
Mąka orkiszowa 630 i 700 jasne, które są, najpopularniejszym typem wybieranym w naszym sklepie. Nie bez przyczyny. Nadają się do wypieku ciast, ciastek, a także potraw obiadowych np. pierogów, uszek i makaronów. Mają delikatną strukturę, ale oczywiście nieco cięższą niż mąka typu 405. Mimo to, zazwyczaj wychodzą z nich smaczne i dobrze wyrośnięte gofry oraz ciasta drożdżowe, a nawet biszkopty. Mąka typu 630/700 to mąki ze średniego przemiału i można z powodzeniem stosować ją do większości wypieków oraz dań.
Mąka orkiszowa jasna indeks glikemiczny
Jak wspomniano, mąka orkiszowa zawiera dużo błonnika i składników odżywczych, co przekłada się na dłuższe uczucie sytości. Oczywiście najdłużej cukier uwalnia się w organizmie po spożyciu produktów pełnoziarnistych, tak jest również w przypadku orkiszu. Jednakże nawet jasna mąka orkiszowa ma więcej błonnika i mikro- oraz makroelementów niż mąka pszenna wyższych typów, więc spożywanie orkiszu sprzyja regulacji poziomu glukozy w organizmie. Należy jednakże pamiętać, że orkisz, jak każde zboże, zawiera węglowodany, z którymi nie można przesadzać. Po każdy rodzaj pożywienia należy sięgać z umiarem. Warto łączyć wypieki z jasnej mąki orkiszowej z innymi składnikami np. z białkiem.
Mąka orkiszowa jasna czy jest zdrowa?
Mąka orkiszowa ma pozytywny wpływ na organizm człowieka w wielu aspektach. Przede wszystkim poprawia działanie układu immunologicznego, dzięki unikalnemu składnikowi, czyli rodanidowi. Co więcej, wspiera zdrowie komórkowe, stymuluje układ krwionośny, syci, jest łagodna dla jelit i całego układu pokarmowego, wspomaga budowę mięśni i dodaje dużo energii. Według niektórych znawców diety św. Hildegardy, orkisz ma nawet pozytywny wpływ na nastrój. Warto wspomnieć, że gluten zawarty w mące orkiszowej znacznie rzadziej wywołuje reakcje alergiczne niż gluten zawarty w pszenicy.
Czym różni się mąka orkiszowa jasna od ciemnej?
Mąka orkiszowa jasna produkowana jest przede wszystkim z bielma, a nie z całego ziarna. Jest więc dokładniej oczyszczona niż mąka razowa. Dzięki temu jest delikatna i ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, ale zarazem nieco mniej składników odżywczych niż wyższe typy mąk.
Czy biała mąka orkiszowa jest zdrowa?
Każdy rodzaj mąki orkiszowej produkowanej z pradawnych odmian ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Uważa się, że nawet mąka orkiszowa niższych typów ma więcej składników odżywczych niż pszenne mąki pełnoziarniste. Sprawdzone odmiany to: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Oberkulmer Rotkorn, Ostro, Franckenkorn.
Jaki typ mąki orkiszowej jest najlepszy?
Nie da się stwierdzić, który typ mąki orkiszowej jest najlepszy, ponieważ wybór wynika z zapotrzebowania danej osoby. Jeśli zależy nam na walorach odżywczych, najlepsze efekty uzyskamy sięgając po mąkę razową, jeśli przeważa aspekt uniwersalności w kuchni, najlepiej sięgać po białą. Optymalnym rozwiązaniem jest mieszanie mąki jasnej i razowej np. przy pieczeniu chleba.
Jaki indeks glikemiczny ma mąka orkiszowa jasna?
Mąka orkiszowa jasna, podobnie jak każda biała mąka, ma średni indeks glikemiczny, wyższy niż w przypadku mąki razowej. Uważa się jednak, że dzięki zawartości wielu składników odżywczych, spożywanie mąki orkiszowej sprzyja regulacji poziomu cukru we krwi. Optymalnym rozwiązaniem jest mieszanie mąki jasnej i razowej np. przy pieczeniu chleba. Można sobie ułatwić pracę i od razu kupić mąkę typ 1100. Należy pamiętać, że wszystkie produkty zbożowe powinno się spożywać z umiarem.
Z jakiego zboża jest mąka orkiszowa?
Mąkę orkiszową produkuje się z ziaren orkiszu, pradawnej rośliny, odpornej na modyfikacje genetyczne i zanieczyszczenia środowiska. Orkisz to podstawowy składnik diety św. Hildegardy z Bingen.