
Święta Hildegarda nic o czekoladzie nie wspominała (czekolady jaką znamy ewoluowała od XIX w.), czasem jednak dajemy się skusić na dodatek tej najlepszej - gorzkiej. Mąka z leczniczego orkiszu i dyniowe puree, dobre dla zdrowych i chorych, niech posłuży nam jako usprawiedliwienie.
Składniki na część dyniową:
- 2 łyżki serka typu philadelphia (30g),
- 1/4 szklanki surowego cukru (50g),
- 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (ok 100g, polecam puree pieczone),
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki mąki orkiszowej (25g),
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta galgantu,
Na część czekoladową:
- 1/4 kostki masła (50g),
- 1 gorzka czekolada (200g, nic się nie stanie jak dwie kosteczki zniknął nam w buzi),
- pół szklanki surowego cukru (100g),
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 duże wiejskie jajka, 3/4 szklanki mąki orkiszowej (50g),
- 1 łyżka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
- szczypta soli.
Robimy masę dyniową: serek ucieramy z cukrem, dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, wanilię, cynamon i galgant, mieszamy na gładko.
Robimy masę czekoladową: masło topimy z czekoladą. Dodajemy cukier, wanilię, jajka, miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksujemy.
Robimy ciasto marmurkowe: podłużną formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, na nią wylewamy masę dyniową i przykrywamy masą z czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita