Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Marmurek czekoladowo-dyniowy 0
Marmurek czekoladowo-dyniowy

Święta Hildegarda nic o czekoladzie nie wspominała (czekolady jaką znamy ewoluowała od XIX w.), czasem jednak dajemy się skusić na dodatek tej najlepszej - gorzkiej. Mąka z leczniczego orkiszu i dyniowe puree, dobre dla zdrowych i chorych, niech posłuży nam jako usprawiedliwienie.

Składniki na część dyniową:

  • 2 łyżki serka typu philadelphia (30g),
  • 1/4 szklanki surowego cukru (50g),
  • 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (ok 100g, polecam puree pieczone),
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (25g),
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta galgantu, 


Na część czekoladową:

  • 1/4 kostki masła (50g),
  • 1 gorzka czekolada (200g, nic się nie stanie jak dwie kosteczki zniknął nam w buzi),
  • pół szklanki surowego cukru (100g),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 duże wiejskie jajka, 3/4 szklanki mąki orkiszowej (50g),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
  • szczypta soli.


Robimy masę dyniową: serek ucieramy z cukrem, dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, wanilię, cynamon i galgant, mieszamy na gładko.


Robimy masę czekoladową: masło topimy z czekoladą. Dodajemy cukier, wanilię, jajka, miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksujemy.


Robimy ciasto marmurkowe: podłużną formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, na nią wylewamy masę dyniową i przykrywamy masą z czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium