Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
FIN OPTISALTABS
FIN OPTISALTABS
75,00 zł 55,00 zł
szt.
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
wyprzedaż Weinrauten 70g tabletki z rutą
98,00 zł 65,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
FIN MINERALTABS
FIN MINERALTABS
52,00 zł 39,00 zł
szt.
FIN GLUKIMTABS
FIN GLUKIMTABS
103,00 zł 59,00 zł
szt.
FIN ColpHTABS
FIN ColpHTABS
143,00 zł 69,00 zł
szt.
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
wyprzedaż Mieszanka z rutą i szałwią
37,90 zł 30,84 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
FIN FINTABS C
FIN FINTABS C
78,00 zł 59,00 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Marmurek czekoladowo-dyniowy 0
Marmurek czekoladowo-dyniowy

Święta Hildegarda nic o czekoladzie nie wspominała (czekolady jaką znamy ewoluowała od XIX w.), czasem jednak dajemy się skusić na dodatek tej najlepszej - gorzkiej. Mąka z leczniczego orkiszu i dyniowe puree, dobre dla zdrowych i chorych, niech posłuży nam jako usprawiedliwienie.

Składniki na część dyniową:

  • 2 łyżki serka typu philadelphia (30g),
  • 1/4 szklanki surowego cukru (50g),
  • 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (ok 100g, polecam puree pieczone),
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (25g),
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta galgantu, 


Na część czekoladową:

  • 1/4 kostki masła (50g),
  • 1 gorzka czekolada (200g, nic się nie stanie jak dwie kosteczki zniknął nam w buzi),
  • pół szklanki surowego cukru (100g),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 duże wiejskie jajka, 3/4 szklanki mąki orkiszowej (50g),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
  • szczypta soli.


Robimy masę dyniową: serek ucieramy z cukrem, dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, wanilię, cynamon i galgant, mieszamy na gładko.


Robimy masę czekoladową: masło topimy z czekoladą. Dodajemy cukier, wanilię, jajka, miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksujemy.


Robimy ciasto marmurkowe: podłużną formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, na nią wylewamy masę dyniową i przykrywamy masą z czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium