Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Marmurek czekoladowo-dyniowy 0
Marmurek czekoladowo-dyniowy

Święta Hildegarda nic o czekoladzie nie wspominała (czekolady jaką znamy ewoluowała od XIX w.), czasem jednak dajemy się skusić na dodatek tej najlepszej - gorzkiej. Mąka z leczniczego orkiszu i dyniowe puree, dobre dla zdrowych i chorych, niech posłuży nam jako usprawiedliwienie.

Składniki na część dyniową:

  • 2 łyżki serka typu philadelphia (30g),
  • 1/4 szklanki surowego cukru (50g),
  • 3/4 szklanki gęstego puree dyniowego (ok 100g, polecam puree pieczone),
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (25g),
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta galgantu, 


Na część czekoladową:

  • 1/4 kostki masła (50g),
  • 1 gorzka czekolada (200g, nic się nie stanie jak dwie kosteczki zniknął nam w buzi),
  • pół szklanki surowego cukru (100g),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 duże wiejskie jajka, 3/4 szklanki mąki orkiszowej (50g),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
  • szczypta soli.


Robimy masę dyniową: serek ucieramy z cukrem, dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, wanilię, cynamon i galgant, mieszamy na gładko.


Robimy masę czekoladową: masło topimy z czekoladą. Dodajemy cukier, wanilię, jajka, miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksujemy.


Robimy ciasto marmurkowe: podłużną formę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, na nią wylewamy masę dyniową i przykrywamy masą z czekoladą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium