Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Migdałowa "zupa nic" 0
Migdałowa "zupa nic"

Kto pamięta PRL-owską "zupę nic" ręka do góry? A wiecie, że można ją zrobić na mleku migdałowym i przy okazji można zużyć nadwyżkę jednego czy dwóch białek?

Składniki: pół litra "mleka" migdałowego, 1 żółtko, 2-3 białka (można też użyć 2 jaj), 1-2 łyżki cukru trzcinowego, prażone płatki migdałów do posypania.

Jajka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (zamiast soli można dać pół łyżeczki trzcinowego pudru).

Żółtko mieszamy z cukrem na kogel - mogel.

"Mleko" podgrzewamy w szerokim garnku.

Gdy zrobi się dobrze ciepłe nakładamy łyżką chmurki z białek, jak zawrze przekręcamy je na drugą stronę. Po chwili przekładamy na talerz i w ten sam sposób parzymy kolejną porcję białek, odcedzając je na talerz.

Gdy wszystkie białka zamienią się w chmurki, do mleka cienkim strumieniem wlewamy kogel-mogel, mieszając. Czekamy aż się zagotuję i odstawiamy do przestudzenia. 

Zupę wlewamy do miseczek, nakładamy ugotowaną pianę z białek i dekorujemy prażonymi migdałami. W sezonie można też dorzucić garść malin, borówek czy jeżyn.

Zjadamy to słodkie nic i myślimy o niebieskich migdałach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium