Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Migdałowa "zupa nic" 0
Migdałowa "zupa nic"

Kto pamięta PRL-owską "zupę nic" ręka do góry? A wiecie, że można ją zrobić na mleku migdałowym i przy okazji można zużyć nadwyżkę jednego czy dwóch białek?

Składniki: pół litra "mleka" migdałowego, 1 żółtko, 2-3 białka (można też użyć 2 jaj), 1-2 łyżki cukru trzcinowego, prażone płatki migdałów do posypania.

Jajka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (zamiast soli można dać pół łyżeczki trzcinowego pudru).

Żółtko mieszamy z cukrem na kogel - mogel.

"Mleko" podgrzewamy w szerokim garnku.

Gdy zrobi się dobrze ciepłe nakładamy łyżką chmurki z białek, jak zawrze przekręcamy je na drugą stronę. Po chwili przekładamy na talerz i w ten sam sposób parzymy kolejną porcję białek, odcedzając je na talerz.

Gdy wszystkie białka zamienią się w chmurki, do mleka cienkim strumieniem wlewamy kogel-mogel, mieszając. Czekamy aż się zagotuję i odstawiamy do przestudzenia. 

Zupę wlewamy do miseczek, nakładamy ugotowaną pianę z białek i dekorujemy prażonymi migdałami. W sezonie można też dorzucić garść malin, borówek czy jeżyn.

Zjadamy to słodkie nic i myślimy o niebieskich migdałach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium